Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Utsikt med Stumholmen

Jag har inte visat så många gamla vykort från Stumholmen tidigare, så för att råda bot på det kommer här en trevlig översikt av en del av denna tidigare militära del av Karlskrona. Det var väl fram till åtminstone slutet av 1980-talet det stod uniformerade vakter vid broförbindelsen som bara släppte igenom militärer eller andra som hade ärenden ut till holmen. Vykortet är tyvärr ej skickat och jag gissar att årtalet är omkring 1950.

Utsikt med Stumholmen

4 comments to Utsikt med Stumholmen

 • Per Björkenstam

  Ser ut som om sundet till Laboratorieholmen inte är utfyllt än. Vet du när det gjordes?

 • Karlskronabloggen

  Nej, inte någon exakt uppgift, men efter vad jag läst i någon gammal handling hos Karlskrona kommun ska de sista utfyllningarna ha gjorts “i mitten av 1900-talet” så det kan ha skett nära efter att bilden togs. Har ett par liknande vykort postade 1916 och 1937 och med tanke på trädens storlekar gissar jag att bilden ovan är kring 1950 eller möjligen något tidigare.

 • Per Björkenstam

  Ja, troligen 50-talet. Senare halvan, kanske. Det var iaf gjort när vi var där och spelade fotboll på den dåvarande fotbollsplanen med Flottan. Och det bör, första gången, ha varit andra halvan 60-talet.

 • Karlskronabloggen

  Minns att jag också spelade fotboll där en kort tid med Flottans IF och det måste ha varit våren och hösten 1968.

  Var på biblioteket idag och hittade exakt uppgift om utfyllnaden i skriften “Stumholmen. Kulturhistorisk utredning. Etapp II. Bevarandeförslag” utgiven av Svensk Kulturvård 1989. Där står:

  “1950 inordnades Laboratorieholmen topografiskt med Stumholmen i och med att en kraftig utfyllnad nådde holmen. På denna yta nedanför cellfängelset anlades en idrottsplats 1953-54…”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>