Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Barnrikt i gamla tider

I min vykortssamling finns massor av helt okända bilder från hela Sverige och USA, oftast på hus men även som i detta fall en familj framför huset. Det här är s k fotovykort som oftast togs av någon kringresande fotograf och såldes till familjen, men sedan finns det sällan några noteringar på skrivsidan om vad motivet visar.

Bilden kommer från släkten i Sillhövda och enligt uppgift ska detta vara familjen Bäckström i just Sillhövda, vilket jag noterat med blyerts för cirka 30 år sedan. Nio barn var inte helt ovanligt på den tiden i skogarna kring Holmsjö. Stugan påminner för övrigt om min morfars föräldrahem i Höjemåla några kilometer från Sillhövda och de var också nio barn, fast samtliga pojkar, så familjen Bäckström hade en jämnare könsfördelning.

Jag har släktforskat en del tidigare och rekordet i antal barn hade en anfader på 1700-talet som fick 18 barn med sin första fru och 9 barn med sin andra fru och båda fruarna dog i samband med den sista födseln! Det var dock en betydligt mer bemedlad familj som inte bodde i en liten stuga i skogen, men det är en annan historia. Många barn dog dock som mycket unga, bl a sju i den sista kullen där en av de två överlevande var min släkting!

Jag tror inte jag är släkt med familjen på bilden och vet inte heller varför den fanns hos mina släktingar.

Familjen Bäckström i Sillhövda

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>