Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Halal i kommunens skolor

Jag känner rätt många lokalpolitiker från flera olika partier, men den som är i särklass mest engagerad och verkligen brinner för sitt arbete är tveklöst Christopher Larsson från Sverigedemokraterna. Jag lånar därför en bild från Christopher som han igår drog igång en debatt med på Facebook. Bilden visar att allt kycklingkött som serveras i Karlskrona kommuns skolor tydligen är ritualslaktat, i alla dessa fall halalslaktat.

Jag undrar hur många föräldrar som känner till detta och hur många som i så fall tycker det är OK?

Halalslakt är en fruktansvärd slaktmetod och det är bara att söka på YouTube om man vill se hur det går till. För min del tycker jag det inte spelar någon roll om djuret är “bedövat”, som det ska vara om slakten utförs i Sverige, det är lika avskyvärt ändå liksom den “religiösa” ramsan som läses i samband med slakten.

Jag har läst om liknande i andra kommuner tidigare och även sett diskussioner och då har det det visat sig att det mesta är importerat kött som inte uppfyller den svenska regeln att djuret ska vara bedövat, så det är bra att Christopher drog igång denna debatt och det är närmare hundra kommentarer till inlägget på Facebook!

Ritualslaktat kött (halal) i Karlskrona kommuns skolor

6 comments to Halal i kommunens skolor

 • Sida på Facebook för alla er som är emot att halalslaktat kött serveras till alla elever. Gå med, gilla och sprid till era vänner!
  https://www.facebook.com/pages/Nej-tack-vi-vill-INTE-att-våra-barn-serveras-HALAL-i-skolan/703329099696220?ref=hl

 • Lars Ottosson

  Alla vettiga föräldrar borde reagera på detta

 • Daniel

  Tycker det är dumt av kommunerna att köpa in allt som halal. Halal borde vara specialkost och inte tvingas på oss som inte vill ha det. Däremot vill jag påpeka en sak i det du säger om svensk halal. När man utför halal med bedövning fungerar det precis på samma sätt som all annan slakt. Enda skillnaden är då att imamen är med och säger några väl valda ord. Nöt “bedövas” genom att man skjuter det i huvudet med bultpistol sen hänger man upp det i bakbenen och skär upp halsen, det gäller alltså all slakt av nöt i Sverige. Kyckling bedövar man genom att doppa huvudet i strömförande vatten innan man skär av huvudet, alltså även där samma tillvägagångssätt som “svensk” slakt. Svensk halal är alltså inget man behöver vara orolig för däremot är den importerade hemsk.

 • Karlskronabloggen

  Håller helt med dig Daniel, om man överhuvudtaget ska ha ritulslaktat kött i svenska skolor så ska det vara “specialkost” precis som “vegetariskt” för de elever som överhuvudtaget inte vill äta kött.

 • Tekla

  Inte att förglömma att utöver denna slaktmetod som oftast utföres utan bedövning så har vi hälsoaspekterna där djuren är antibiotikaspäckade och hormonspäckade vilket i sin tur inverkar menligt på människorna då antibiotika leder till multiresistenta bakterier och hormonerna sätter småflickor i för tidig pubertet och det i sin tur ökar riskerna för äggstockscancer senare i livet. Till detta lägga att vi skattebetalare bekostar halalcertifieringsföretagen vilka lyder under shariakommiteén.Sist men inte minst,det är inte bara kycklingen som är halalslaktad och/eller importerad det är det mesta av köttet kommunerna tar in.

  Läs medborgarförlsget inne på fejsbook gruppen
  https://www.facebook.com/pages/Nej-tack-vi-vill-INTE-att-v%C3%A5ra-barn-serveras-HALAL-i-skolan/703329099696220?ref=hl

  Här framgår tydligt att kommunerna kan frångå halalslakt såväl som importerat kött.I en av de första kommentarerna under det inlägget återfinner ni länkarna till Dalslands upphandling /kostpolicy-de serverar bara svenskt icke halalslaktat kött.Finns viljan så går det,trots att kommunerna försöker gömma sej bakom EU´s direktiv.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>