Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

(SD) starkt framåt hos SCB!

Två gånger om året gör Statistiska Centralbyrån (SCB) sin stora väljarundersökning och som är den som brukar uppmärksammas mest i gammelmedierna. I undersökningen för november 2013 som presenterades idag är det ett parti som utmärker sig och det är Sverigedemokraterna som gått framåt med 1,6 procent till 9,3 procent vilket är mycket glädjande siffror eftersom hos just SCB brukar Sverigedemokraterna ligga lägst av opinionsinstituten, det finns ju siffror på över 14 procent i andra mätningar.

Urvalet var 9081 personer men hela 42 procent i urvalet föll bort p g a att de ej anträffades (21,3 procent), var för sjuka för att svara (3,2 procent) eller inte ville delta i intervjun (17,5 procent). Svarade på frågorna gjorde 5267 personer.

Personligen tror jag det finns ett stort mörkertal av personer som kommer att rösta på Sverigedemokraterna i den sista gruppen på 17,5 procent som inte ville delta. Undersökningen görs genom uppringning till hemtelefonnumret och det är tyvärr känsligt för många att ange att man stöder Sverigedemokraterna.

Det var inte bara just denna fråga som gällde i undersökningen utan även följdfrågor ifall man bytt parti och i så fall från vilket. Där visar det sig att Sverigedemokraterna tar väljare från alla partier, utom mest vänsterextremistiska Miljöpartiet. Intressant också att inga väljare lämnar Sverigedemokraterna!

Klicka på bilden nedan så kommer ni till Statistiska Centralbyråns hemsida med mycket mer information om denna väljarundersökning!

Sverigedemokraterna går starkt framåt hos SCB

2 comments to (SD) starkt framåt hos SCB!

  • Bosse B

    Jag noterade att vid nyheterna kl 18 på TV1 (eller om det möjligen var i radion) vinklade man SD:s uppgång så att det viktigaste var att de förlorat sin vågmästarställning genom att ta röster från M.

  • Karlskronabloggen

    Ja Bosse, jag har också hört diverse intervjuer där man försöker förklara bort framgångarna. Just när det gäller vågmästareställningen tror jag det kommer att jämna ut sig mellan blocken innan valet och Sverigedemokraterna kommer att fortsätta växa. Enda faran för vågmästarerollen är om inte Centerpartiet och/eller Kristdemokraterna kommer upp till fyra procent och åker ur riksdagen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>