Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Svensk skolas katastrof

Kollade på Skolverkets presskonferens klockan 11.00 idag där den internationella PISA-rankingen för 2012 presenterades. Sverige har ju sjunkit som en sten från första plats till 17:e plats 2009 om jag minns rätt. Att fallet skulle fortsätta var jag helt säker på i mätningen för 2012, men detta var ju en riktig katastrof med 38:e plats 2012. Mätningen omfattade kunskaper inom matematik, läsförståelse och naturvetenskap.

Skolverkets generaldirektör Anna Ekström kallade resultatet “dystert med försämringar inom alla områden” och Sverige är nu sämst bland alla drygt 30-talet OECD-länder och om man ser till exempelvis läsförståelse är det bara tre andra länder utanför OECD i undersökningen som är sämre och det är Slovakien, Chile och Mexiko. Inget land har försämrat sina resultat lika mycket som Sverige under de senaste tio åren.

I topp ligger bara asiatiska länder som Shanghai China, Singapore, Hongkong China, Taiwan, Sydkorea, Macao, Japan och strax därefter Finland, som av naturliga skäl är bästa land i Europa.

Den enda “topplacering” Sverige tog hem var att här kommer flest elever för sent till lektionerna.

Vad kan då detta bero på?

Trots en 40 minuters presskonferens med åtföljande frågor benämndes bara “Elefanten i rummet” en enda gång mycket kort och att elefanten bara var av “marginell betydelse”. Vilket skämt och bara pinsamt, det borde självklart vara uppenbart för varje normalt tänkande människa vad dessa katastrofresultat beror på.

Sen kommer skolminister Jan Björklund (FP) med en presskonferens där han tycker det är “mycket allvarligt men förväntat” och sen kommer allehanda bortförklaringar om att ansvaret till stor del ligger på tidigare regeringar. Lika pinsam presskonferens som Skolverkets och Jan Björklund vägrar också att se elefanten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>