Arkiv

Bokbörsen

Branden på Rödebyholms barnhem

Dagens gamla vykort kommer från barnhemmet i Rödebyholm utanför Rödeby! Vykortet är ej daterat och poststämpelns datum går tyvärr ej att tyda. Som tidigare frimärkssamlare och med tanke på frankeringen i form av 10 öre lila Lejonfrimärke gissar jag på första halvan av 1930-talet. Vykortet är skickat av en anställd på barnhemmet till en tidigare kollega på ett annat barnhem i Hälsingborg och hon avslutar sin text med
Vi har det så skönt i Rödeby“.

Barnen på vykortet var säkert ej med om den hemska tragedi som inträffade den 27 mars 1944 då elva barn i åldrarna tre till åtta år brändes inne i byggnaden vid en explosionsartad brand orsakad av ett nyfernissat golv i köket där ångorna sögs in i en vedeldad spis och orsakade branden.

En av de största tragedierna i Karlskronas historia, bl a en familj som miste alla sina tre barn.

Branden i barnhemmet i Rödebyholm 1944

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>