Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Branden på Rödebyholms barnhem

Dagens gamla vykort kommer från barnhemmet i Rödebyholm utanför Rödeby! Vykortet är ej daterat och poststämpelns datum går tyvärr ej att tyda. Som tidigare frimärkssamlare och med tanke på frankeringen i form av 10 öre lila Lejonfrimärke gissar jag på första halvan av 1930-talet. Vykortet är skickat av en anställd på barnhemmet till en tidigare kollega på ett annat barnhem i Hälsingborg och hon avslutar sin text med
Vi har det så skönt i Rödeby“.

Barnen på vykortet var säkert ej med om den hemska tragedi som inträffade den 27 mars 1944 då elva barn i åldrarna tre till åtta år brändes inne i byggnaden vid en explosionsartad brand orsakad av ett nyfernissat golv i köket där ångorna sögs in i en vedeldad spis och orsakade branden.

En av de största tragedierna i Karlskronas historia, bl a en familj som miste alla sina tre barn.

Branden i barnhemmet i Rödebyholm 1944

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>