Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Briljant Åkesson i debatten!

Jag har följt alla partiledardebatter i riksdagen sedan valet 2010 och idag tycker jag Jimmie Åkesson (SD) gjorde det helt briljant och “ägde” debatten, både när det gäller sitt anförande och de repliker han valde att ta!

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) överraskade STORT med att våga ta replik på Åkesson och även om han inte blev lika totalt bortgjord som första gången så var det bara två floskelrepliker med gammal skåpmat som kom ur hans mun. Han kanske hade fått råd av flolskelsprutan Erik “Myten” Ullenhag (FP), för det lät ungefär som en papegoja som lärt sig vad man ska säga på förhand och sen inte har kapacitet att ändra detta.

Ska jag sätta betyg på de övriga tycker jag Jan Björklund (FP) faktiskt var rätt bra, som åtminstone delvis kunde erkänna orsaken till alla problem i skolan och med integrationen. Åsa Romson (MP) var en total katastrof med sitt svammel om bl a “kanadensiska fiskare“, jag väntade bara på den mystiska “Planeten X” som en av hennes partivänner pratade om i ett klipp här i Karlskronabloggen för några dagar sedan. Märkligt att partiet kör med sina två parallella språkrör, när de har en sådan vettig, artig och duktig debattör som Gustaf Fridolin som borde vara den som deltar i dessa sammanhang.

Jonas Sjöstedt (V) är alltid bra i debatter och hans replik på Jimmie Åkessons anförande och Åkessons svar på (den i och för sig totalt korkade) frågan var riktigt komiskt! Troligen det kortaste svar en partiledare någonsin fått i en partiledardebatt, en sekund i stället för de två minuter som Åkesson hade till sitt förfogande!

Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD) gjorde bleka insatser och jag förstår att dessa partier kämpar för att ta sig över riksdagsspärren på fyra procent 2014. Svårt dilemma även för Moderaterna om att “taktikrösta” när det numera är (minst) två partier i “Alliansen” som ligger på gränsen.

Socialdemokraterna får ju inte ha med sin partiledare i dessa debatter utan representerades av gruppledaren Mikael Damberg och hans insats var inget att yvas över och han valde även att inte ta så många repliker som han borde gjort, men det kan nog vara svårt när man inte är partiledare.

Här visade också Jimmie Åkesson en humoristisk sida som inte setts i tidigare riksdagsdebatter, både i första svaret till Jonas Sjöstedt nämnd ovan, men framförallt i första repliken till “den fromme” Göran Hägglunds anförande där han ville “krama honom” och som t o m fick både honom och de andra debattörerna att skratta!

Ska man se till applåderna efter anförande och repliker tycker jag nog Jimmie Åkesson vann även den kampen. Jag antar de mest kom från åhörarläktaren (särskilt vid anförandet med efterföljande repliker) för jag såg bara två av hans riksdagskamrater på plats i kammaren i form av Björn Söder och Thoralf Alfsson.

Hela den mer än fyra timmar långa debatten kommer nedan från Sveriges Riksdags hemsida:

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>