Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Märkliga skillnader mellan opinionsinstituten

Det är upp till nio olika opinionsmätningar varje månad från olika institut och det brukar inte vara så där jättestora skillnader, men nu i maj har kommit en totalt avvikande mätning från SIFO och man kan verkligen undra vilka de frågat i den mätningen, var det en extra stor del “journalister” boende i sitt reservat på Södermalm eller i välbeställda förorter som tillfrågades? I SIFO-mätningen får Sverigedemokraterna 6,7 procent, jämfört med 13,6 i Sentios mätning veckan innan och 11,0 i United Minds/Aftobladet som kom dagen efter.

Enligt SIFO är Miljöpartiet 4,3 procent större än Sverigedemokraterna, medan i Sentios mätning är Sverigedemokraterna 5,2 procent större än Miljöpartiet! Helt otroliga skillnader!

Kan ju vara en uppenbart fejkad undersökning från SIFO, ungefär som undersökningen från Ipsos i augusti 2011 där Sverigedemokraterna påstods ha 2,9 procent och morgonsofforna genast fylldes av “experter” som pratade om “Breivikeffekten”, givetvis utan att någon från Sverigedemokraterna fick delta.

Veckorna efter kom tre olika undersökningar som alla gav Sverigedemokraterna mellan sju och åtta procent, men då var det givetvis tyst som i graven i alla gammelmedier.

Nedanstående undersökning, som är den senaste som kommit och är från United Minds och Aftonbladet ger dock en rätt bra bild över nuvarande läge om man kollar genomsnittet för alla undersökningar senaste månaderna.

United Minds/Aftonbladet maj 2013

1 comment to Märkliga skillnader mellan opinionsinstituten

  • Fd K-a-bo

    Lyssnade för flera år sedan på en radiointervju ang hur man visar opinionsundersökninger.
    Ett antal institut applicerar egna sk “korrektionsfaktorer” på rådatat.
    Så om t ex 100 av 1000 tillfrågade väljer sd så tycker man ätt 10% är rätt det är fel pga nånting och ändrar..
    Kanske man har t ex koll på personernas ålder bakgrund utbildning och svarsfrekvens?? Och justerar därefter?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>