Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Lefve våren på Valborgsmässoafton

Lefve våren!I “vykortsraseriets” tid de allra första åren på 1900-talet skapade man nya vykort vid många olika händelser. Nedan kommer ett trevligt kort med texten “Lefve våren” (sen har skrivaren av kortet lagt till “sommaren o Agnes” också). Vykortet är 107 år gammalt men tyvärr finns ingen signatur så det går att utröna vilken konstnär det är som tecknat vykortet.

Vykortet är utgivet av Le Moine & Malmeström, Konstförlag, Göteborg och måste ha tryckts våren 1906! Det var första våren man kunde ge ut vykort med delad adressida, fram tills 1905 fick skrivsidan endast användas för adress och alla meddelanden skrevs på bildsidan. På skrivsidan finns även en tryckt text:

Våren är kommen. På sina kransar
ängarna binda. Himmeln är blå.
Pilträden bära guldgula fransar,
tufvorna vaggar ljusalfer små.

Vykortet är frankerat med Oscar II 5 öre grön och skickat från Borås midsommardagen 1906 och har även en specialstämpel från “Västergötlands Ungdomsmöte Borås 1906“.

Enligt den skrivna texten på kortet var 20 000 människor samlade på mötet, men det uppvägde inte att en speciell person saknades och den personen var givetvis den Agnes som kortet är skickat till.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>