Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Wachenfeldtska barnhemmet på Gullberna

Dagens gamla bild kommer från mitten av 1930-talet och visar Wachenfeldtska barnhemmet vid GåsabackenGullberna strax utanför Karlskrona. Barnhemmet för “vanartiga gossar” började uppföras år 1905, togs i bruk 1908 och användes sedan i knappt 50 år innan det revs år 1955.

Många busiga Karlskronapojkar fick på den tiden  höra att de skulle skickas till detta barnhem vid Sketnabäck om de inte uppförde sig ordentligt hemma. Namnet Sketnabäck kommer från Pudrettfabriken som låg alldeles bredvid och släppte ut all sin spillning i bäcken som gick bredvid och “pudrett” var helt enkelt torrpressad avföring från Karlskronabornas latrintunnor som efter behandling i fabriken användes till antingen bränsle eller gödning, men resterande avfall gick direkt ut i Sketnabäck.

Idag är området kring Gåsabacken sedan länge helt förändrat och innehåller bara industrifastigheter.

Wachenfeldtska barnhemmet på Gullberna

10 comments to Wachenfeldtska barnhemmet på Gullberna

 • Michael Lundström

  Vill gärna ha mer om detta hem, har anknytning till det i min släktforskning och är mkt intresserad om fakta, dagböcker loggar mm.

  • Karlskronabloggen

   Ska kolla om jag kan hjälpa dig genom Föreningen Gamla Carlscrona! Jag sammanställer deras medlemstidskrift “Kaulskroniten” och det finns en del information i äldre nummer av Kaulskroniten och jag tror några i styrelsen har rätt mycket information kring Wachenfeldtska barnhemmet!

 • Gis Gustensen

  Hej. Var intagen på Wachenfelt mell 13-15 årsåld. ungefär 1949-51.
  Huset revs ungefär 52-54. Jag besökte för ca 5 år sen stadens mynd, i Gullberna faktiskt, och frågade efter vad som fanns om hemmet. Fick kopia på en brochyr och egna inskrivn.ppr, men nåt annat fick dom inte lämna ut sa dom. Att följa någon öppenhetslag eller va de heter verkade
  inte populärt -FY! Dessutom påstod pers ifråga att dom hade “rensat ut” bland papprena om hemmet. Märkligt. Har inte luskat mera i varför dom
  är så hemlighetsfulla. Tänkt fråga några andra pers i liknande sit.
  Hör gärna av dej, du kanske haft mera tur i efterforskningarna?
  Mvh /Gis

 • Birthe Borgström

  Har också anknytning till detta barnhem och skulle vilja veta mer så det låter inte så trevligt att de “rensat ut”. Borde ju finnas journaler/personakter, eller?

 • Birthe Borgström

  Tack så jättemycket för snabbt svar och hjälp med länkar. Ska kolla.

 • Birthe Borgström

  Ser nu att länkarna går till barnhem för flickor, det är en manlig släkting till mig som var intagen på Wackenfeltska. Kanske var otydlig där. Vet du på rak arm om infon i Lund gäller bara flickor? Har ett par ställen jag ska kolla vidare på. Återkommer om jag hittar något.

  • Karlskronabloggen

   Ursäkta mig Birthe, det är jag som blandar ihop barnhemmen. Det har varit flera frågor kring barnhemmet för flickor Sunnavägen tidigare, så jag tänkte inte på att det var olika barnhem. Jag ska kolla om jag hittar något om Wachenfeldtska när jag kommer hem i kväll!

  • Karlskronabloggen

   Det ska finnas en bok med namnet “Wachenfeldtska barnhemmet” skriven av Gösta Frangeur 1953. Vad jag kan se på nätet finns det bara ett exemplar tillgängligt och det är i “Faktarummet” på Blekinge Museum. Där är öppet onsdagar 11.00-19.00 och jag bor bara några hundra meter därifrån, så jag ska gå dit och kolla. Det är dock ett referensbibliotek och ingen utlåning sker, men det kan vara intressant att se boken!

 • Roligt att se en bild på hemmet. Min Farfar Lennarth Kappel arbetade där 1934. Han var även lärare mm i Kuggeboda skola.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>