Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Landade på fel flygplats

Den 5 juli 1987, dvs för 37 år sedan var en Fokker F28 från Linjeflyg med nummer LF753 på väg från Stockholm till Kallinge. Vid spakarna satt styrmannen medan befälhavaren satt som andrepilot, vilket var helt normalt. Planet hade stark medvind och styrmannen som var i slutet av pilotutbildningen var inte van att flyga till Kallinge. Medan befälhavaren var distraherad med att samtidigt göra en annan felsökning i navigationssystemet, tog styrmannen miste på Emmaboda flygplats och Kallinge. Båda ligger i samma riktning och har liknande omgivande terräng, men Emmaboda ligger fem-sex mil norrut. När befälhavaren upptäckte misstaget var dock inflygningen redan igång och det var svårt att avbryta den för att stiga igen, så landning skedde i Emmaboda.

Ombord fanns fyra besättningsmän och 42 passagerare och en av dessa var dåvarande riksdagsmannen Ralf Lindström från Karlskrona som tog nedanstående bild. Passagerarna hade då fått lämna planet och transporterades därefter med buss till Kallinge.

Statens Haverikommission (SHK) kom senare med en 18 sidor lång intressant utredning där händelseförloppet gicks igenom steg för steg. Det konstaterades bl a att någon fara för passagerna aldrig förelåg utan allting hade skett precis enligt plan när något liknande inträffar.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>