Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Tre försök att luras idag

Idag var nät- och telefonbedragarna extra alerta och det kom tre olika försök enligt nedan:

Meddelande från Tele2 att jag betalt en faktura dubbelt, trots att jag inte är kund hos bolaget. Klickar man på länken kommer man antagligen till någon suspekt sida som ser ut som Tele2:s sida och sen antar jag att man antingen får logga in med Bank-ID alternativt lämna sina bankkortsuppgifter för “återbetalningen”. Verkar som “Tele2” har lite problem med svenska tecken.

Lite senare kom andra försöket i form av ett telefonsamtal från 0735-143974 och eftersom jag inte kände igen numret svarade jag inte utan googlade numret och såg att det hade över 13000 sökningar senaste tre månaderna. Där fanns även en stor VARNING och texten från en av de som svarat får sammanfatta läget. Tydligen en kvinna som talar engelska om Bitcoin och säger sig ringa från ett företag i London.

“De säger att jag har en låst krypto valuta konto och att de kan hjälpa till med att öppna den. Men för att öppna den behöver de få access till min dator genom anydesk.com”.

Tredje försöket var sedan att påstå att jag äger ett domännamn hos Loopia som måste förlängas inom tre dagar, annars spärras och raderas alla mina tjänster. Konstigt nog anger de inte vilket av alla domännamn jag har hos Loopia det gäller. “Loopia# skriver:

“Viktigt: Om vi inte får betalning från dig inom fem (3) dagar från dagen då detta e-postmeddelande mottogs kommer dina tjänster att raderas permanent. Vi finns tillgängliga för att svara på eventuella frågor eller ge ytterligare information”.

Enda sättet att komma vidare är att klicka en länk där det står “Loopia”, men länken leder någon helt annanstans, troligen till en sida som ser ut att vara hos Loopia (jag har aldrig provat att klicka vidare). Sen verkar “Loopia” ha problem med ifall det är efter tre eller fem dagar som tjänsten raderas.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>