Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Bra föreläsning Diamant!

I torsdags på Nämndemännens Dag deltog jag in ett webbinarium med journalisten och författaren Diamant Salihu. Ett drygt hundratal nämndemän tog del av direktsändningen och säkert betydligt fler i efterhand. Det var en mycket bra föreläsning om den pågående gängkriminaliteten i Stockholmsområdet och vi fick lära oss många nya namn på de olika gängen, som åtminstone vi som är från andra delar av landet inte hört tidigare.

Det som särskilt uppskattades i föreläsningen var att den var helt fri från politiskt korrekta floskler utan Diamant pratade hela tiden klarspråk om detta för Sverige unika krig som pågår mellan gängen. Ett exempel han nämnde var att i Sverige var det under förra året 62 dödsskjutningar jämfört med tio totalt i Danmark, Norge och Finland tillsammans. Bara cirka 20 procent av skjutningarna har lett till fällande domar i domstolar.

En stor del av orsaken till problemen är narkotikahandeln och Sverige har blivit något av ett transitland för att sprida narkotika till övriga Norden. Post och Tull kollar t ex inte paket från Sverige lika noga som från länder där narkotika är mer vanligt, som t ex Holland och Colombia. Illegala skjutvapen var också på tapeten och det beräknas finnas minst 1300 sådana bara i Stockholm. En del av dessa som använts vid skjutningar har identifierats genom de musikvideos som gängen spelat in.

“Fattigdom leder inte till kriminalitet” var ett klockrent citat från en professor i England som Diamant använde och så är det naturligtvis, utan det är helt andra orsaker till att det blivit som det är i Sverige.

Under resans gång kunde vi skriva frågor i chatten som sedan sammanställdes och besvarades efter avslutad föreläsning. Nedan en skärmdump från själva föreläsningen och som någon påpekade – “Diamant är ju bara som ett frimärke upp i högra hörnet”. Så var det, men under frågestunden efteråt kom han i helbild när han svarade på alla frågor.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>