Arkiv

Bokbörsen

Wachenfeldtska barnhemmet

(Denna gamla bild har varit med tidigare i Karlskronabloggen, men det var snart tio år sedan så jag tycker det är dags för en repris.)

Dagens gamla bild kommer från mitten av 1930-talet och visar Wachenfeldtska barnhemmet vid Gåsabacken på Gullberna strax utanför Karlskrona. Barnhemmet för “vanartiga gossar” började uppföras år 1905, togs i bruk 1908 och användes sedan i knappt 50 år innan det revs år 1955.

Många busiga Karlskronapojkar fick på den tiden  höra att de skulle skickas till detta barnhem vid Sketnabäck om de inte uppförde sig ordentligt hemma. Namnet Sketnabäck kommer från Pudrettfabriken som låg alldeles bredvid och släppte ut all sin spillning i bäcken som gick bredvid och “pudrett” var helt enkelt torrpressad avföring från Karlskronabornas latrintunnor som efter behandling i fabriken användes till antingen bränsle eller gödning, men resterande avfall gick direkt ut i Sketnabäck.

Idag är området kring Gåsabacken sedan länge helt förändrat och innehåller bara industrifastigheter.

1 comment to Wachenfeldtska barnhemmet

  • Christian Andersson

    “Namnet Sketnabäck kommer från Pudrettfabriken som låg alldeles bredvid”

    Det stämmer inte. Namnet Sketnabäck är belagt redan på 1700-talet.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>