Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Ubåts-Kalles bänk

Till kommande nummer av Föreningen Gamla Carlscronas medlemsblad Kaulskroniten behövde vi en bild på kommendör Karl Anderssons (1931-2017) minnesbänk på Björkhomen, så jag tog med kameran dit. “Ubåts-Kalle” blev världskändis 1981 när U137 gick på grund nära Sturkö då han skötte förhandlingarna med de ryska befälen ombord.

Bänken inviges förra året på Skansaberget vid varvsmuren på Björkholmen av Karl Andersson son och dotter plus ett 50-tal björkholmsbor. På bilden bänken med minnesplaketten infälld nere till vänster och en härlig utsikt mot Saltö och Brändaholm i bakgrunden.

1 comment to Ubåts-Kalles bänk

  • Vid denna punkt på ”Skanska Berget” där Kalles soffa nu står hade vi Bjötkholmsbojkar ett härligt
    område för våra aktiviteter., under trettio och fyrtiotalet Området kallades allmänt för -Bakgården, just för att det låg bakom Arbetarbostäderna. Efter jularnas slut samlade vi på gamla granar och byggde hyddor. Aldrig går det ur mitt minne, när jag som femåring skulle prova en brinnande tändstickas kraft mot en tom vedsäck ,som täckte en sida i hyddan. Sakta tog säckens fibrer eld, men så plötsligt flammade elden upp och spred sig hastigt. Hastigt kröp fyra
    skräckslagna ungar oskadade ut ur hyddan . Elden ökade, hyddan var stor. Två av ungarna sprang hem, men Felix
    och jag sprang ned till Kihlströms hall och fortsatte över Saltöbron. Vi kände väl till Denna del av Saltö och fortsatte tills bergshöjden med utsikt över Bakgården på Björkholmen.
    Här slog vi oss ned och beskådade hur folk släckte elden. Episoden var glömd nästa dag ända tills Kalles bänks uppsättning.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>