Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Suffragettrörelsen 1913

Här kommer historik i form av ett intressant vykort med anknytning till den engelska suffragettrörelsen (suffrage = rösträtt) som alltid är dyra på vykortsauktioner, men de kan ibland bli extremt dyra! Detta underbara fotovykort såldes den 17 maj 2020 på eBay för motsvarande knappt 23 000 svenska kronor! Det kom in 60 bud från ett tiotal budgivare. Med sex respektive fem sekunder kvar på auktionen kom två bud som nästan dubblerade dåvarande högsta bud och för vinnaren var det hans eller hennes (inte hens) första bud i auktionen.

Weston Suffrage Shop låg på West Street i den lilla staden Weston-super-Mare i grevskapet Somerset i sydvästra England, en stad som är ungefär som Karlskrona i storlek. Vykortet är skrivet den 14 mars 1913, men ej postgånget. På skrivsidan finns dock lite handskriven information om affären som tydligen mest sålde böcker med anknytning till suffragettrörelsen och nu hade speciella aktiviteter 14-31 mars 1913.

Suffragettrörelsen startade i slutet av 1800-talet som en fredlig rörelse som mestadels sysslade med utdelning av flygblad, eller pamfletter som det kallades på den tiden. Det förekom även allmänna samlingar och demonstrationer till och från. Månaden innan vykortet skrevs, den 19 februari 1913, genomfördes dock organisationens första bombattentatet som drabbade finansminister David Lloyd Georges lantställe.

Den militanta delen av rörelsen fortsatte sedan sin verksamhet och t ex bara i maj 1913 genomfördes 29 bombattentat och 15 anlagda bränder. Dock omkom aldrig någon människa trots omkring 300 utförda attentat åren 1913-1914. Det var en uttalad policy från ledningen av organisationen att bara skada byggnader och infrastruktur i samhället och att inga människor fick komma till skada.

När sedan Första Världskriget startade sommaren 1914 stoppade rörelsen alla former av bombningar och anlagda bränder. Innan kriget var slut 1918 hade sedan alla kvinnor över 30 år fått rösträtt och det var ett första steg mot allmän rösträtt på lika villkor för både män och kvinnor, men det dröjde till 1928 innan alla kvinnor över 21 år fick rösträtt.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>