Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Vega-Svens” stuga 1911

Vykortet har titeln “Idyll från vestra udden“, dvs Västerudd eller Västerudden och är utgivet av Karlskronaförlaget Pettersson & Holm. Vykortet är postat år 1911, men jag tror bilden är tagen några år tidigare! Den lilla stugan, som stod på en tomt med endast 95 kvadratmeters storlek tillhörde Sven “Vega-Sven” Andersson (1847-1928) och hans hustru Maria Petersdotter (1851-1932). Sven fick sitt namn eftersom han var med på fartyget Vega som hittade Nordostpassagen åren 1878-1880 och som var en nordlig sjöväg mellan Europa och Asien genom Norra Ishavet.

Det finns en liknande bild med “Vega-Sven” och hans hustru tagen vid exakt samma plats och möjligen t o m vid samma tillfälle. “Vega-Sven” sålde huset till Örlogsvarvet år 1913 och huset är ett av de få som bevarades från Västerudden när hela området revs mellan 1950- och 1970-talen. Det lilla huset finns sedan 1954 att beskåda i Vämöparken.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>