Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

20 år med bredband

För några dagar sedan var det 20 år sedan jag fick bredband installerat i lägenheten i Norra Möllebacksgränd. Det var långt innan Affärsverken drog in fiber och det var tack vare grannarna i lägenheten ovanför som det blev verklighet. De hade lyckats få ihop sju lägenheter i Brf Cronhawen som ville ha bredband via radiolänk och det var precis tillräckligt för att Comtech Data i Kalmar skulle göra en installation! En parabol uppe på taket på “höghuset” Västra Vittusgatan 14 tog emot signaler från sändaren på Bryggareberget. Vilken skillnad det blev med en hastighet på 2 megabyte per sekund jämfört med modemets 28 kilobyte per sekund!

Detta var strax efter jag började jobba för Ballou Internet Services, vilket skedde mest hemifrån med astronomiska telefonräkningar för modemuppkopplingen. Webbservrarna fanns i Boston, USA och att lägga upp ett stort antal nya kunder varje dag via modem från Karlskrona tog lång tid (mest väntetid) och jag minns att telefonräkningarna låg på upp mot 5 000 kronor per kvartal (som dock givetvis Ballou betalade).

Fr o m december 1999 kom jag undan med 300 kronor per månad (inklusive moms) för datatrafiken via Comtech Data, vilket jag tyckte var fantastiskt billigt för 20 år sedan och en kostnad jag givetvis betalade själv.

Som illustration kommer en bild tagen kring årsskiftet 1999/2000 från Ballous då helt nya lilla kontor på Gräsvik – ett litet hus som var helt nyrenoverat. Dock hade företaget vid den tiden vuxit så att vi i januari var fyra som skulle dela på en ADSL-uppkoppling på 56 kilobyte per sekund. Kanske därför jag ser lite uttråkad ut på bilden över hur långsamt allt gick? Så det blev faktiskt så att jag jobbade hemifrån hela tiden fram tills vi ett halvår senare flyttade in i nya lokaler på Ronnebygatan där det fanns fiberuppkoppling. Samtidigt flyttade vi alla 4 000 kunders hemsidor från Boston till nya webbservrar i Karlskrona.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>