Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Ottilia Adelborgs gata?

Ett av de nya gatunamnen bland nybyggnationen på Pottholmen är “Ottilia Adelborgs gata“. Jag tror inte det är så många som känner till Ottilia, så det kan vara på plats med lite historik. Ottilia föddes i “Gröna gången” på Västerudd i Karlskrona år 1855. En minnestavla finns idag uppsatt på födelsehuset.

Hon var bl a författarinna och konstnärinna och framförallt en mycket skicklig barnboksillustratör som tecknade många av dåtidens kända barnböcker. Ottilia lämnade Karlskrona år 1903 då hon bosatte sig Gagnef i Dalarna tillsammans med två av sina systrar och levde där till sin död 1936.

Allra mest känd är Ottilia Adelborg för sina barnboksillustrationer till “Pelle Snygg och barnen i Snaskeby“. Därför passar det bra med ett gammalt vykort från ett barnsångspel på Kungliga Teatern i Stockholm år 1904. Fotograf var kände Anton Blomberg för tidningen Idun, men bilden gavs även ut som vykort (Nr. 2) i en serie på åtminstone åtta vykort.

Jag hittade av en slump samtliga kort 1-8 i en skokartong hemma och de har säkert varit med i någon bunt vykort eller album jag köpt för säkert minst 25 år sedan. Det var dock inte mitt samlarområde, så de blev liggande tills de plötsligt dök upp när jag letade efter andra intressanta vykort och jag erinrade mig kopplingen till Karlskrona.

Pelle Snygg och Barnen i Snaskeby av Ottilia Adelborg

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>