Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

En raritet för gäddfiskare!

Senaste halvåret har jag rensat i förråd och bokhyllor i lägenheten och lagt ut massor av böcker på Bokbörsen. Nu börjar det dock ta slut i de lådor med böcker jag köpt på “loppisar” och liknande genom åren. Jag kollar varje bok och vad som finns bland över 3,3 miljoner böcker på Bokbörsen. Finns det då redan alldeles för många av samma bok upplagda är det meningslöst.

Dessa böcker som det finns massor av till salu hamnar i pappersbärkassar som jag sedan skänker till Hans Svanstein Lyckeby Antikvariat i stället för att slänga dem i pappersåtervinningen. Det har nog blivit drygt tio sådana bärkassar hittills och jag kan verkligen rekommendera besök i detta lilla antikvariat i Lyckeby! Hans har generösa öppettider och mängder av billiga böcker, LP-, CD- och DVD-skivor.

Böcker som inte finns på Bokbörsen kan vara ovanliga och de kommer först att testas på Tradera. Ett undantag gjorde jag dock med nedanstående bok “Gäddfiskarens specialknep” av Leif “Gäddprofessorn” Engström. Den är av någon anledning enormt eftertraktad och brukar gå för mellan 500 och 800 kronor på Tradera, så jag lade ut den för 525 kronor på Bokbörsen och det tog inte många timmar innan den var såld. Var jag själv fått boken ifrån har jag ingen aning om, antagligen hade jag köpt den för en femma på någon loppis för länge sedan.

5 comments to En raritet för gäddfiskare!

 • Jag finner det mycket intressant ang boken ”Gäddfiskarens specialknappar”, en bok som jag borde ha läst.
  Under många år har jag försökt att fiska gäddor, men jag har bara lyckats landa två stycken under hela mitt liv.
  f. De första försök jag gjort inledde jag som sexårig barn på resterna av det då befintliga resterna av det
  det gamla badhuset på Saltösund . Pålarna fanns kvar på trettiotalet med resterna av det gamla golvet.
  Det var mycket spännande att krypa omkring på detta och studera gäddor som oftast stod stilla vid pelarna. Äldre lekkamrater berättade att man kunde fånga dem genom att sänka ned en ståltråd och föra tråden övergäddorna
  och sedan snabbt rycka till. Jag skaffade en ståltråd och gjorde flera mycket spännande försök att med denna teknik fånga en gädda, men jag lyckades aldrig.

  Jag tror att jag är en av Sveriges sämsta fiskare. Av mina avlöningar som kontorsvakt vid SJ:s stinsexpedition
  på Centralstationen i Karlskrona sparade jag ihop 450 kronor för vilka jag köpte en jaktkanot av Mårtenssons båtbyggeri Östra Hästholmen. Med detta ypperliga hjälpmedel fick jag en vacker sommardag år 1949
  en gädda vid Tromtösund. Den gäddan glömmer jag aldrig.

  detta ypperliga hjäåmedel

 • Karlskronabloggen

  Jag var nog lika dålig gäddfiskare som dig, jag fiskade mest på somrarna i Sillhövden där vi hade sommarhus. Jag minns bara en gädda på 1,5 kilo, men jag fick säkert även ett par mindre som var under tillåten storlek på 40 centimeter.

 • Tjalle

  1,5 kg är ju en monstergädda !
  Jag brukade fiska ute på Västra Mark och fick ett antal gäddor på 0,8 kg.
  Och kanske 40 cm. (Man kunde ju trixa med måttbandet)
  Alla tillagades av mamma och räckte bra för fyra personer.

 • Tjalle

  Glömde:
  Alla tagna med spinnare. Inga wobblers !
  De enda wobblerna jag såg var i “Napp och Nytt” som jag varje år såg fram emot. “De tyngsta och längsta, med grejer från Svängsta”.

  • Karlskronabloggen

   Ja, 1,5 kilo var en stor gädda för mig som 14-åring ensam i båten på Sillhövden! Tror faktiskt att jag tog den på en wobbler “ABU Hi-Lo” som man kunde ställa in djup på vid “munnen” på wobblern. Hittade den uppe i sommarhuset för några år sedan och ligger just nu i vår bil, men jag har inte använt den på 50 år. Fast jag ser dessa wobblers är populära på Tradera, så den kanske hamnar där inom kort! Några år senare än 1968 hade jag en riktig “gammelgädda” på kroken i en annan del av Sillhövden, men tyvärr bröts både kastspö och lina och den försvann i djupet.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>