Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Gullberna sjukhus 1959

Gullberna Sjukhus invigdes den 16 juni 1959 av kung Gustaf VI Adolf drottning Louise. Sjukhuset, ritat av arkitekten Lars-Erik Lallerstedt betraktades då som Europas modernaste mentalsjukhus. Det var som ett mindre eget samhälle i samhället och många tyckte t o m att det var alldeles för bra miljö för patiernterna.

De två flygvyerna är utgivna som vykort av tidningen Expressen, troligen vid tiden för invigningen 1959. Här fick många yngre karlskronabor sina första sommarjobb på 1960-talet och många ledde senare till en fast anställning.

Gullberna sjukhus 1959
Gullberna sjukhus 1959

4 comments to Gullberna sjukhus 1959

 • Gullberna sjukhus
  Ett stort tack bilderna.Det är faktiskt första gången jag har sett bilder på detta sjukhus som jag har haft stort
  Intresse av. En dag sommardag år 1959 berättade en arbetskamrat till mig, vi arbetade på godsmagasinet Karlskrona Centralstation,
  att han hade fått ett nytt arbete på Gullberna sjukhus. Han var utbildad vid Karlskrona yrkesskolor till ömöbelsnickare, en utbildning som skett under många år. Jag respekterade och var förvåna`d över att han jobbade i ett godsmagasin.
  Jag kunde i min vildaste fantasi inte föreställa mig att jag själv skulle bli ekonomiskt ansvarig för ett större sjukhus
  än Gullbernas.Sjäv saknade vid denna tid utbildning men hade satt igång att läsa på korrespondens. Fyra av mina syskon hade efter folkskolan yrkesbildat sig vid Karlskrona yrkesskolor och därefter utbildat sig till ingenjörer, men jag var fast som stationskarl vid SJ. I början på sextiotalet gick det ekonomiskt mindre bra för SJ. Många av oss skulle få sluta om vi inte var beredda på att flytta . Jag ville förflyttas till SJ resebyrå i Malmö vilket snabbt ordnades.
  Det ena med det andra. I Malmö tog jag handelsstudenten och examen till högre företagsekonom. Rätt som det var
  så var biträdande intendent vid Malmö östra sjukhus och efter nio år kamrer för hela Malmö sjukvårdsförvaltning
  Det känns lite märkvärdigt att jag som Karlskrona bo kände till så lite om Gullberna sjukhus trots att jag arbete vid
  Gullberna station under många arbetspass, hissat och fällt stationens bommar,lagt om växlar och sopat stationens väntsal men inte hade sett det nya sjukhuset. Men på åttiotalet fick jag ett tips om att det fanns en affär på
  sjukhusområdet där man tillverkade kroppkakor.Jag följde upp tipset , det stämde.De kroppkakor jag köpte där
  kan inte beskrivas – det är idag en dröm, en dröm som aldrig mer kan uppfyllas.
  hade börjat på yrkesskolan och fortsatt med att utbilda sig till ingenjörer

 • Karlskronabloggen

  Tack för en mycket trevlig och informativ kommentar!

 • Ballen

  Bra inlägg/blyg

 • Bengt Wellermark

  Idag upplevs Gullberna som ett skräckexempel på vård där man skulle isolera mentalpatienterna från övriga samhället. Frågan är dock om livskvaliteten för den enskilde har förbättrats med de stolta reformernas paroller?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>