Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Fotograf Alexander Jern

Jag håller på och rensar lite i min samling av gamla vykort och här ett udda kort från omkring 1900 som nu ligger på Tradera. Bilden är tagen av fotografen Alexander Jern som hade fotoateljé i Jämjö 1899-1900 och sedan i Bransboda alldeles söder om Brömsebro 1900-1904. På vykortet står det Bramsboda, men det var vanligt med liknande felstavningar på den tidens vykort.

Bilden är troligen tagen just efter år 1900 och visar Bransboda gård där ägaren Herman Nobling några år tidigare anlagt en stärkelsefabrik och ett andelsmejeri.

Gissningsvis sysslade Alexander Jern mest med ateljéfotogafering, men det finns ett litet antal ytterligare vykort i samma stil med motiv från både Jämjö och Kristianopel, men alla är mycket ovanliga.

För säkert minst 15 år sedan hade biblioteket i Jämjö en utställning om Alexander Jerns verksamhet i bygden.

Fotograf Alexander Jern i Bransboda mellan Kristianopel och Brömsebro.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>