Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Carlskrona Läse Sällskap”

Carlskrona Läse Sällskap” bildades 1794 och upphörde 1863. De hade då en gedigen samling böcker omfattande cirka 900 volymer och dessa finns sedan år 1991 sparade i “Carlskrona Läse Sällskaps Bibliothek” i Nordenskjöldska gården vid Amiralitetstorget. En passande plats i detta specialbyggda bibliotek eftersom gården byggdes 1795, dvs året efter sällskapet bildades. Dock flyttade det helt unika biblioteket dit först 1991 och som jag minns det fanns det dessförinnan i Högre Allmänna Läroverkets lokaler eftersom vi vid ett tillfälle fick se böckerna under min skoltid.

"Carlskrona Läse Sällskaps Bibliothek"

Så här ser det på insidan i Nordenskjöldska gården där biblioteket finns och anledningen till detta besök var att Kyrkorådets allmänna utskott (AU) i Karlskrona-Aspö pastorat hade förlagt sitt möte i denna lokal där kan man verkligen kunde känna historiens vingslag.

"Carlskrona Läse Sällskaps Bibliothek"

En vecka senare var det dags för hela Kyrkorådet att ha årets sista sammanträde i samma lokal och mötet avslutades med dessa trevliga jultårtor som smakade mycket gott med kaffe!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>