Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Alamedan före namnbytet

Alamedan är ett av de ovanligare gatunamnen i Karlskrona och före 1941 hette gatan. Östra Amiralitetsgatan. Det som nu heter Amiralitetsgatan hette på tiden före 1941 Västra Amiralitetsgatan. Här ett härligt vykort från tiden före 1941 och även om alla säkert känner igen sig på bilden, så har de flesta byggnaderna som syns  försvunnit och ersatts av nya.

Alamedan före namnbytet

2 comments to Alamedan före namnbytet

 • Hörnhuset på bilden Alamedan och Drottninggatan äir djupt inristat i mitt sinne på grund av en ettöring.
  Mellan åren 1943 och 1948 var jag anställd som springpojke hos fröken Johanssonstvättinrättnin på
  Konstapelsgatan.
  Jag hade tillverkat ett träsväd i slöjden under magister Swans ledning på Rosenfeltskolan. Jag hade svärdet hemma och hade målat en röd blodskåra ,som gav svärdet en magisk kraft och i denna majkväll skulle jag för första gången uppvisa mitt svärd för mina lekkamrater på Skepparegatan. Vi skulle träffas kl halv sju.
  Jag väntade med stor spänning på att klockan skulle bli sex, så att jag kunde komma hem i tid till mitt möte.
  Femminuters i sex ringde telefonen. KronofogdeNiklasson på Alamedan var i stort behov av sina ”fadersmördare”
  Fröken Johansson med sina medarbetare var en expert på stärkta kragar. Jag cyklade snabbast möjligt till
  fogden och överlämnade till honom paketet och en räkning på två kronor och ett öre.
  Niklasson granskade räkningen mycket. proffesionellt , säkert skickligare än vad jag som kamrer vid Malmö
  Sjukvårdsförvaltning granskade och attesterade tusenfalt fakturor några årtionde senare.
  Efter den noggranna kontrollen av räkningen på två kr och ett öre gav Niklasson mig en tvåkrona och en tvåöring. Lika noggrant som han kollat räkningen , kollade han nu mig. Jag var obesvärad för hans skarpa blick genom pinceglasögone, men han höll fram högrahanden och väntade att jag skulle ge honom ett öre tillbaka, eftersom han hadde gett migt mig ett öre för mycket.Jag hadeinga mynt på mig, klockan var översex. Den stora livsmedels affären på andra sidan gatan var stäng. Nu var goda råd dyrbara, men jag löste problemet genialiskt!
  ”Å sa jag, räkningen är felskriven” , den skall vara på två kronor jämnt, varefter jag gav Niklasson
  tvåöringen tiibaka, Med ett godmodigt leende tog han emot myntet och gick in i sin lägenhet.
  Snabbare än vinden cycklade jag till frk Johansson och överlämnade skyndsamt två kronan till henne.
  Vad som hände när jag kom hem till Skepparegatan är som Twain eller Anderson sa: ” Ja , det är en helt annan story!”.

 • Mac Arthur

  En uppenbart helt genialisk lösning på ett invecklat problem!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>