Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Lär känna dina politiker (2)

Här kommer andra delen i SD Karlskronas serie med de olika politiska företrädarna i de olika nämnderna i Karlskrona kommun. I detta klipp intervjuar Fredrik Thomasson mina kollegor i Arbetsmarknadsnämnden i form av Göran Eklund, som är gruppledare och ledamot samt Jan Sjöholm, som är ersättare.

För alla läsare av Karlskronabloggen som inte känner till hur det fungerar i de politiska nämnderna i Karlskrona så är det så att partierna har ledamöter och ersättare i förhållande till sin storlek. För Sverigedemokraterna i Arbetsmarknadsnämnden gäller två ledamöter och en ersättare, medan största partiet Socialdemokraterna har hela fem ledamöter (inklusive ordförande Lisbeth Bengtsson) och fyra ersättare. Både ledamöter och ersättare deltar på alla möten och alla har yttranderätt, däremot har bara ledamöterna rösträtt i de fall det blir omröstningar. I just Arbetsmarknadsnämnden är det faktiskt ofta ersättarna i form av Lars Brissmalm från Socialdemokraterna och Jan Sjöholm från Sverigedemokraterna som till och från har mest “talartid”.

Totalt finns det 13 ledamöter och elva ersättare i just denna nämnd. Sen är det ju så att det är en “treklöver” med Socialdemokraterna (5), Liberalerna (1) och Centerpartiet (1) som styr kommunen och dessa har total sju ledamöter och därmed alltid egen majoritet vid omröstningar.

Under året hålls tio sammanträden i Arbetsmarknadsnämnden och dessförinnan håller varje partikonstellation “förmöten“, antingen samma dag eller vid annat tillfälle. För Sverigedemokraterna gäller att vi som enda parti har helt egna “förmöten” några dagar innan sammanträdet. Den styrande “treklövern” med Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet har sina förmöten tillsammans, liksom Moderaterna med Kristdemokraterna. De senare har en ledamot (Bengt Jönsson) i nämnden och om han inte kan närvara går någon av Moderaternas ersättare in som beslutande ledamot. Samma gäller för Vänsterpartiet som har en ledamot (Johan Eriksson) och om han inte är på plats går Miljöpartiets enda representant (Mikael Auberg) in som är ersättare och blir därmed beslutande ledamot.

Både ledamöter och ersättare är anställda av Karlskrona kommun och får arvode både för förmöten (som inkluderar inläsning av alla handlingar) och sammanträden och det gäller samma arvode oavsett om man är ledamot eller ersättare. Alla handlingar är helt digitala och man kan antingen låna en iPad av kommunen eller (som i mitt fall) använda sin egen dator, “padda” och/eller mobiltelefon för att läsa och ha med på alla möten.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>