Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Det gamla kronobageriet på Stumholmen

Dagens gamla bild blir denna gång två bilder i form av två vykort från Stumholmen med det gamla Kronobageriet som huvudmotiv och med kommentarer under respektive bild.

Kronobageriet på Stumholmen

Ovan ser vi Kronobageriet till höger just efter bron till Stumholmen på ett vykort postgånget 1901. Bageriet byggdes på 1730-talet i tre våningar och då bakades mängder av hårda skeppsskorpor till den svenska Östersjöflottans fartyg att ta med på sina färder, liksom den mjukare ankarstocken som gjordes till folket iland. Rågmjölet till bageriet levererades från Lyckeby kronokvarn med båtar som kunde lägga till alldeles bredvid bageriet. På andra sidan Stumholmskanalen på Trossö byggdes ett andra kronobageri som också fick sina leveranser från Lyckeby, detta förstördes dock i den stora stadsbranden 1790. Bageriet på Stumholmen omvandlades 1864 till spannmålsmagasin och inhyste även bostäder för anställda vid det då nybyggda Kronobageriet lite längre upp på Stumholmen. Därefter tillkom namnet “Gamla bageriet” för denna byggnad.

Kronobageriet på Stumholmen

På vykortet från 1915 har Kronobageriet eller Gamla Bageriet fått en fjärde våning, vilken tillkom i samband med en ombyggnad år 1908. Samtidigt omvandlades byggnaden till klädesförråd för Flottans personal och här har tiotusentals värnpliktiga hämtat ut sin utrustning inför värnpliktens grundtjänstgöring i Flottan. För egen del hämtade jag min sjömanssäck med kläder och skor här i september 1974. Fram till cirka 1990 var hela Stumholmen ett starkt skyddat militärt område, men alldeles i början av 1990-talet blev hela ön “civil” och invigdes som ny stadsdel i Karlskrona 1993. Kronobageriet hade dessförinnan byggts om till flerbostadshus, liksom många andra historiska byggnader på Stumholmen. Alla bostäder var färdiga till den stora Bomässan 1993 i Karlskrona, som höll till på Sparreområdet på andra sidan sundet, men även delvis på Stumholmen. Numera är ön en mycket välbesökt plats, särskilt sedan Marinmuseum flyttade dit 1997 och en populär badplats anlades.

1 comment to Det gamla kronobageriet på Stumholmen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>