Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Landbrogatan på 1930-talet

Dagens gamla vykort kommer från Landbrogatan i gamla tider och en inte helt vanlig vy som visar gatan mot söder upp mot Ronnebygatan och Rådhusgatan.Tyvärr är vykortet ej postgånget, men tiden bör vara slutet av 1930-talet och det är många kända platser som passerar revy. Den vackra appareljen till vänster som försvann i samband med Domusbygget 1967, Handelsbankens hus, Krooks- och Montelius bokhandlar och ingången till Kungshuset för att ta några exempel.

Landbrogatan på 1930-talet

2 comments to Landbrogatan på 1930-talet

 • Vilken bild,helt underbar,för mig en gammal karlskronit, som lämnade Karlskrona för alltid 55 år sedan.
  Jag skulle kunna lämna många kommentarer om bilden, men jag tar några minnesintryck från i första hand Krokks
  Bokaffär. Under slutet av ww2 visade Kroks frontlinjerna år 1945, som jag följde dag för dag då jag passerade affären från min väg från Saltö tii Rosenfeltskolan. Den 21 juni 1950 fyllde jag 17 år denna dagbesökte jag för allra första gången Systembolaget. Efter order från personalchefen Stinsexpediitionen, köpte jag ut midsommar brännvin till
  honom. Bokaffären Montelius hade en speciell doft , en torr lukt som man inte kunde glömma. Efter att ha arbetet som
  springpojke hos fröken Johansson tvättinrättning under fem år , började jag mitt första heldagsjobb hos Örnens
  herrekipering där jag stannade tre veckor varefter min tjänst tog vid hos SJ som kontorsvakt.
  Jag har nog ingen konkurrens när det gäller att ha besökt de flesta av Sveriges krigsskepp, då de flesta gunrumschefer
  var kunder hos Johansson. Jag är
  nog den enda springpojke som har blivit hämtad av en utsänd båt , barkas,enkom för att
  lämna textiler till Kustflottans amiralsskepp. Under krigsåren , när jag lämnade textiler till skeppen, som låg inne för reparation på Örlogsvavet med ingång ” Sjuttons port” blev jag alltid åtföljd av två vakter beväpnade med gevär och
  med påsatta bajonetter. Från det ena till det andra – av alla gamla bilder jag sett från Karlskrona berörs jag på ett eller annat sätt av något nostalgiskt minnesintryck – roligt men sant!
  Berättar Gösta.

 • Tjalle

  Krooks bokaffär ? Här hämtade man de flesta skolböckerna.
  Och hos Montelius kunde man hämta några speciella som inte fanns hos Krooks.
  Men i hörnan diagonalt över från Krooks fanns “Fotohörnan”.
  Uppe på sidohyllan alltså.
  Här köpte jag 1959 en single av “Rocking Finn” som var dansk.
  Trots namnet !
  Biten på framsidan var “Donna” (now since you’ve gone ..) och fanns säkert i hundra versioner, varför jag skulle ha den med Rocking Finn vet jag inte längre.

Leave a Reply

  

  

  


You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>