Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Ekholmen på 1950-talet

Pressbyrån kom under andra halvan av 1950-talet med en mycket omfattande serie vykort från städer och mindre orter runt hela Sverige. Vykorten är enormt skarpa svartvita bilder som tål att förstoras många gånger utan att förlora i kvalitet. Från Karlskrona kom säkert upp emot 20 sådana motiv och här ett härligt motiv över Ekholmen i slutet av 1950-talet. Vykortet är postgånget först 1960, men bilden är tagen minst ett par år innan.

Ekholmen tillhörde tidigare Johannishus fideikommis och därmed landshövding Hans Wachtmeister. År 1900 erbjöd han dock Karlskrona Stad att köpa Ekholmen för 5 000 kronor vilket accepterades och byggnationerna på ön började åren därefter. Detta efter att vissa arrenden först måste inlösas och slutsumman för köpet hamnade på 7 362 kronor och 50 öre. Vyn på bilden från 1950-talet är sig nästan helt lik än idag!

Ekholmen på 1950-talet

3 comments to Ekholmen på 1950-talet

 • Hej – intressant läsning! Finns det någon möjlighet att få tag på vykorten, eller kopia på något/några av dem? Jag frågar för att vårt Pressbyråmuseum gärna sparar på historisk information.
  Läs mer om vårt museum i länken https://www.pressbyran.se/om-pressbyran/historia/

  • Karlskronabloggen

   Hej Carina!

   En gång i tiden, säkert 15 år sedan, startade jag en databas där man kunde logga in och lägga till sina vykort från Pressbyrån. Den finns inte längre, men någon annan tog över den och själva databasen finns på:

   http://www.idegard.se/php/lista.php

   Jag vet dock inte om det är eller ens varit någon aktivitet där de senaste åren.

   Det finns ju många, många tusen vykort från Pressbyrån och någon databas där även bilderna laddas upp känner jag inte till. Fast det var kanske tanken från början, men ett alldeles för stort jobb.

   Jag har en kartong med kort från Pressbyrån när de övergick till A6-formatet i mitten av 1950-talet och säkert hundratals äldre som ligger spridda i mina vykortslådor med svenska vykort.

   Jag har skrivit en artikel om vykort från Pressbyrån där ytterligare några bilder finns på:

   http://gamlavykort.nu/artiklar/pressbyran.htm

   Den artikeln är nog säkert också 15 år gammal och just de vykorten tror jag fortfarande finns kvar i min låda med vykort från Pressbyråns A6-kort. Till och från under senaste åren har det varit ett extremt intresse från vissa samlare för dessa (främst svartvita) vykort och enstaka kort kunde gå för över tusen kronor per kort på Tradera. För tillfället verkar dock mer rimliga priser gälla även för dessa vykort.

   Hälsningar

   Lasse Stenborg
   Karlskronabloggen och Gamla Vykort

 • Hej Lasse,
  Stort tack för ditt svar!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>