Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

20 år med eget domännamn

20 år med eget domännamn

Idag är det faktiskt exakt på dagen 20 år sedan den 25 november 1997 som jag registrerade mitt första egna domännamn på internet och det var karlskrona.nu. Det var just när det började bli populärt att registrera .NU-domäner genom företaget NunamesBoston som köpt rättigheterna för det mikroskopiska ö-riket Niue (1 611 invånare) i sydvästra Stilla havet som tilldelats just .NU som landsadress för adresser på nätet.

Min första hemsida var annars i december 1994 och handlade om gamla vykort och fanns hos dåvarande Algonet, men det var mer intressant med eget domännamn och när .NU-domänerna kom lyckades jag registrera karlskrona.nu. Det var rätt dyrt på den tiden och min ekonomi var inte på topp just då, så jag minns att anledningen till registreringen just den 25 november 1997 var att jag inväntade löneutbetalningen från min dåvarande arbetsgivare!

Mindre än ett år senare började jag arbeta inom webbhotellbranschen när Ballou Internet Services startade upp sin verksamhet i Karlskrona. Det blev då mer och mer vanligt med kunder som ville ha egna domännamn. även om det var mycket svårt att få namn under .SE-domänen (därav .NU-domänernas popularitet) fram tills reglerna ändrades år 2003.  Vi blev t o m partner med Nunames och återförsäljare för .NU-domäner i Sverige efter att jag träffat grundaren Bill Semich i Stockholm i augusti 1998 och tecknat avtal.

På tal om domäner finns många minnen från mina nästan 15 år inom webbhotellbranschen, men en av höjdarna var onekligen nedanstående dialog med en kund när jag svarade i telefonsupporten. Det första man frågade när en kund ringde var vilket domännamn det gällde så man kunde hitta i kunddatabasen. Det var en man som ringde och som talade med en riktigt bred och välkänd dialekt från Dalarna och följande konversation utspelade sig.

– Hej, du har kommit till Lasse på Ballou!
– Hej Lasse, jag har problem med att min mejl inte fungerar!
– OK, vilken domän och mejladress gäller det?
– Njaaa, vilken domän vet jag inte, men jag bor här uppe i Dalarna.

2 comments to 20 år med eget domännamn

  • Ulf Fembro

    Jag minns en karlskrona.nu som inte hade den sorgliga ickehumanistiska ton som din sajt har nu. Vad hände med dig? Hur fick du detta perspektiv? Eller har du alltid haft det?

    Ulf Fembro

    • Karlskronabloggen

      Det var väl helt enkelt att jag vaknade efterhand, men det stora uppvaknandet kom när jag periodvis bodde i Kina åren 2008-2012. Följde då vad som skrevs och sades om Sverige i utländsk media och det stämde ofta inte alls med hur svenska medier beskrev verkligheten. I samma veva kom nya medier som Politiskt Inkorrekt som beskrev en helt annan verklighet än de svenska gammelmedierna. Visserligen hade PI sin egen agenda, men det blev en bra motvikt så att jag kunde läsa både ny och gammal media och bilda mig en egen uppfattning. Slutsatsen blev att svensk gammelmedia undanhöll fakta, vinklade fakta eller helt enkelt ljög om vissa samhällsproblem. Sen dess har det väl blivit något bättre och det finns seriösa journalister som Alice Teodorescu på GP, Per Gundmundson och Ivar Arpi på Svenska Dagbladet som skriver utan skygglappar. De största problemen idag är SVT, SR och TV4 som fortfarande undanhåller fakta och vinklar vissa nyheter så det blir nästan komiskt. Fortfarande undanhålls också vissa nyheter som borde vara huvudnyheter, men ingenting tas upp i gammelmedierna, alternativt att det blir någon liten notis.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>