Arkiv

Bokbörsen

För exakt 112 år sedan…

…  inträffade unionsupplösningen mellan Sverige och Norge den 1 november 1905. Det var då ceremonier över hela Sverige och stora folkmassor samlades. I Karlskrona skjuts här salut från Kungshall när “den rena svenska flaggan hissas“. Bilden är ett s k fotovykort och är tagen vid Kungsbron av Karlskronafotografen A.O. Backström som själv kopierade bilden i ett litet antal exemplar som han sedan sålde till olika tobaksaffärer i staden dagen efter och bilden visar ett av dessa vykort som överlevt dessa 112 år.

Unionsupplösningen mellan Sverige och Norge den 1 november 1905

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>