Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Kyrkoval 2017 i Karlskrona

På söndag 17 september är det Kyrkoval 2017 där ledamöter till Kyrkofullmäktige, Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet väljs. Sedan den 4 september går det även bra att förtidsrösta på de olika pastorsexpeditionerna.

Jag tänkte förklara lite vad som man kan rösta på och illustrerar med valsedlar från Sverigedemokraterna:

Kyrkoval 2017 i Karlskrona

VIT valsedel – Kyrkofullmäktige: Den vita valsedeln ovan gäller enbart i Karlskrona-Aspö pastorat, dvs Stadsförsamlingen i Karlskrona och Aspö församling som gemensamt bildat ett pastorat. För alla som tillhör andra församlingar eller pastorat i Karlskrona kommun finns det sex andra varianter på den vita valsedeln, beroende på vilket pastorat eller vilken församling du som röstberättigad tillhör. Alla vita valsedlar från Sverigedemokraterna med kandidaternas namn finns i respektive röstningslokal. Sverigedemokraterna har aldrig tidigare ställt upp lokalt så därför lite få namn på varje vit valsedel i de sju olika varianterna i Karlskrona, men förhoppningsvis blir det inga tomma stolar.

ROSA valsedel – Stiftsfullmäktige: Den rosa valsedeln ovan är kandidater till Stiftsfullmäktige i Lund och är gemensam för alla församlingar och pastorat inom Lunds stift. Den är alltså exakt likadan i alla vallokaler t ex i Karlskrona och alla 13 stift i Sverige har egna sådana valsedlar med andra namn i sina respektive stift. Den rosa valsedeln ovan visar bara första sidan och totalt finns 50 personer som kandiderar på denna valsedel.

GUL valsedel – Kyrkomötet: Den gula valsedeln är Sverigedemokraternas kandidater som tillhör Lunds stift och kandiderar till det riksomfattande Kyrkomötet, som ungefär motsvarar Sveriges Riksdag inom kyrkans område. Som synes är det till stor del samma namn som på den rosa valsedeln. Liknande valsedlar med helt andra namn finns i de tolv övriga stiften runt om i Sverige. Även här visas bara första sidan på valsedeln och totalt kandiderar 51 personer från Sverigedemokraterna som tillhör Lunds stift till Kyrkomötet.

Det går att personkryssa ett, två eller tre namn på varje valsedel om man vill att någon ska komma högre upp och jag har tidigare skrivit om Robert Andersson som bedriver personvalskampanj till Stiftsfullmäktige i Lund. Robert är lite märkligt placerad först på plats 32 på den rosa valsedelns baksida, men han kommer helt klart att få ett kryss av mig när jag går och röstar på söndag.

Återkommer med ett separat inlägg om Robert och hans personvalskampanj senare i veckan!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>