Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

50 år sedan högertrafiken

I morse klockan 05.00 var det exakt 50 år sedan Sverige gick över till högertrafik. Gerhards Förlag i Leksand gav i samband med händelsen ut ett antal tecknade vykort av signaturen “Voli“. Jag har själv tre olika sådan vykort, men vet att det finns åtminstone ett ytterligare som jag sett på Tradera.

50 år sedan högertrafiken

Vykortet ovan anspelar troligen till dåtidens musikaliska landsplåga “Håll dig till höger, Svensson”. Det var den officiella låten för högertrafikomläggning och blev utsedd som vinnare i en tävling i Hylands Hörna. Låten skrevs av Peter Himmelstrand och framfördes av gruppen The Telstars.

1 comment to 50 år sedan högertrafiken

  • Tjalle

    Jag var uppe tidigt på morgonen den 03.09.1967 och tog en runda med pappas bil. Eftersom jag praktiserat på vägverket månaderna innan kände jag till fällorna. Det gick alltså bra !
    Min pappa hade “H-märket” klistrat på ratten, det dära med en pil nere från vänster upp till höger.Så det var ju lite fusk med !
    Jag hade tagit körkortet på vänster sida året innan och övat “Koppmans backe” till kopplingen glödde. Nomen est omen !
    Och så fick jag en besiktningsman från Kalmar som lät mig ta valfri runda på stan !!!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>