Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

50 år sedan nya Domus

I år är det 50 år sedan det nya Domusvaruhuset i korsningen mellan Ronnebygatan och Landbrogatan invigdes! Domus låg dessförinnan på Borgmästaregatan där Sparbanken sedan flyttade in och där idag finns Hennes & Mauritz på de två nedersta våningarna och webbhotellet City Network på de övre våningarna.

50 år sedan nya Domusvaruhuset invigdes

Här ser vi utsidan av det då helt nybyggda varuhuset och invigningen 1967 var en stor händelse i Karlskrona. Jag gick själv i mellanstadiet och minns att vi fick ledigt från skolan några timmar för att vara med om invigningen, som givetvis även innefattade att testa rulltrappan mellan de två våningarna!

50 år sedan nya Domusvaruhuset invigdes

Det fanns naturligtvis även en restaurang på nya Domus i Karlskrona. Det var på den tiden ett populärt tillhåll för skolelever från läroverket som passade på att under håltimmarna ta en kopp kaffe eller en läsk.

50 år sedan nya Domusvaruhuset invigdes

Förutom varuhus och restaurang fanns även den lite finare “Grillen” eller “Röda Rummet” som var det betydligt vanligare namnet på denna restaurang. Hur många har inte ätit t ex Entrecote, Pepparstek, Plankstek eller “Elefantöra (utbankad lövbiff) med pommes frites eller stekt potatis här?

Föreståndare för “Röda Rummet” var konstnären Allan Hobjer som då arbetade huvudsakligen inom restaurangnäringen, men som senare blev mer och mer konstnär på heltid, precis som den idag lite mer kände sonen Kjell Hobjer.

Mina egna minnen från “Röda Rummet” är mest att jag och två arbetskamrater på 1970-talet intog lunch där första dag efter utbetalning av lönen och inmundigade en god lunch, för det mesta blev det pepparsteken!

2 comments to 50 år sedan nya Domus

 • Tjalle

  Röda Rummet var genialt !
  Jättegod Entrecote för tio (?) kronor ! Tror jag det var ?

  • Karlskronabloggen

   Ja, jag minns inte vad det kostade då i mitten på 1970-talet när jag brukade besöka Röda Rummet ibland, men det var nog inte mycket mer än tio kronor!

   Det märks att Röda Rummet väcker många minnen för jag postade den bilden separat på min Facebooksida “Karlskrona Nu och Då” och den har hittills setts av nästan 12 500 besökare, nästan 500 “Gilla”-markeringar och 40 kommentarer med olika minnen från Röda Rummet!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>