Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Bältros eller “helveteseld”

Det har varit lite si och så med uppdateringarna i Karlskronabloggen senaste veckan och huvudorsaken har varit att bloggförfattaren drabbats av bältros, eller “helveteseld” som är ett gammalt svenskt namn på sjukdomen, som på engelska heter “shingles“. Förhoppningsvis är det bara en relativt lätt variant av sjukdomen som jag fått, under förutsättning att inga komplikationer kommer senare. Det finns mycket att läsa om bältros eller shingles om man googlar, men det känns bäst att inte googla för mycket.

Bältros kan man bara få om man haft vattkoppor tidigare i livet och bältros smittar inte förutom att man kan smitta personer som inte haft vattkoppor så att de får just vattkoppor, även om risken är mycket liten.

2 comments to Bältros eller “helveteseld”

  • fd K-a-bo

    Jag får hoppas att det går över inom rimlig tid.
    Min farfar hade det och, ja jag var inte så gammal då, men jag minns att det tydligen inte var så kul, han som vanligen var så snäll var verkligen inte så trevlig att tas med när det pågick..

  • Karlskronabloggen

    Tack för det, det verkar som min variant av bältros tydligen var mycket lindrig, åtminstone hittills. Verkar gå tillbaka rätt snabbt, utslagen börjar försvinna och värken har avtagit efterhand. Jag har också minnen från släkting som hade bältros på äldre dar och var mycket sjuk med värk i veckor om inte månader.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>