Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Bautastenen i Hoglands park

Hoglands park var ursprungligen en grund vik kallad “Maen” som efterhand fylldes igen med fyllnadsmassor från Varvet. I början av 1800-talet var viken helt fylld och då anlades Hoglands park. Här är vi framme vid år 1914 och i blickpunkten är bautastenen i granit med “Blekingesången” inhuggen som sattes upp 1908 (flyttad till Vämö 1945). Här skymtar också Karl XIII-statyn som kom på plats 1902 och den åttakantiga musikpaviljongen som byggdes 1904 (riven 1944).

Det lär ha varit en riktig folkstorm i Karlskrona i samband med att stenen skulle flyttas till Vämö, men som med allt annat var det politiker och kommunala tjänstemän som bestämde, både när det gällde t ex denna flyttning, nedläggningen av spårvägen, rivningarna av Karlskrona Saluhall och Karlskrona Teater o s v.

Det enda av dessa misstag som kan rättas är just om bautastenen återförs till sin gamla plats i Hoglands park där den gör sig betydligt bättre än på sin undanskymda plats i Vämöparken.

Bautastenen i Hoglands park

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>