Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Klockstapeln på Björkholmen

Dagens gamla vykort är från något av de allra första åren på 1900-talet och visar den vackra klockstapel som byggdes år 1800 i korsningen mellan Fregattgatan och WachtmeistergatanBjörkholmen. En gammal skröna säger att den användes för att väcka varvarbetare som bodde på Björkholmen tidigt varje morgon, men väckningen sköttes av en trumslagare som gick runt på gatorna tidigt varje morgon. Denna klockstapel användes för att kalla de boende på Björkholmen till gudstjänst, men även vid begravningar och för att uppmärksamma boende på långresefartygens återkomst till Karlskrona. Klockstapeln revs år 1909 och det enda som sparades var de två klockorna, som via örlogsvarvets klockstapel slutligen hamnat hos Amiralitetsförsamlingen.

Klockstapeln på Björkholmen

1 comment to Klockstapeln på Björkholmen

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>