Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Då nya “Saltö Simstadion”

Saltö med sin “Simstadion” finns i många “kaulskroniters” minnen och i princip alla med rätt ålder inne har väl badat här och provat någon av avsatserna på det gamla numera rivna hopptornet. Bilden är från början av 1950-talet när “Simstadion” var helt ny och vykortet är skickat från “Stig och Ulla” sommaren 1953 till en bekant i Stockholm. För min del provade jag aldrig översta avsatsen på tio meter, där de allra mest våghalsiga t o m ställde sig på räcket och dök ner i havet. Från “trean” och “femman” blev det dock många hopp, dock alltid med fötterna först!

Jag sprang förbi i morse på morgonrundan och mötte några glada damer som redan börjat sina dagliga tidiga sommarbad och som mycket hastigt på min fråga hann rapporterade att det var “mycket varmt” i vattnet denna morgon den 30 maj 2016! Jag skulle gissa att det blir fler möten framöver och kanske jag t o m stannar till lite och svalkar mig om denna värme fortsätter resten av sommaren!

Saltö Simstadion 1953

 

4 comments to Då nya “Saltö Simstadion”

 • Tjalle

  Avdelningen för skryt:
  1. Jag dök från 3an och från 5an.
  2. Jag hoppade med tårna först från 10an. Jag körde härvid med ett trick:
  Första gången i kvällningen, då sikten neråt var dålig.
  OK, den var så bra att jag inte hoppade på någon.

  Men varför har jag fått för mig att bassänglängden här var 33 1/3 m ?

  Trots att Studentviken var betydligt närmare så körde vi några år med cykel/moped till “Saltö Havsbad”.

 • Karlskronabloggen

  Du har helt rätt om bassänglängden. Jag har lagt upp samma bild på Facebooksidan “Karlskrona Nu och Då” och en kommentar från Sonny Modig lyder:

  “Kul, varken den stora läktaren eller utfyllnaden och betongpiren på hitsidan (där den lilla båten ligger) fanns alltså från början. De var dock på plats när jag började simma där i slutet av 50-talet. Kuriosa är att banlängden var 33 1/3 meter, så det krävdes tre längder för att simma 100 meter. 50-meters lopp fanns inte på den tiden.”

 • Tjalle

  Jag tackar för bekräftelsen !
  Dels om bassänglängden !
  Dels gläder jag mig att jag tydligen fortfarande står emot Alzheimers frestelser.

  Frågan är: Hade “rekord” i denna bassängen blivit godkända ?
  Vad säger Sonny Modig ?

 • Karlskronabloggen

  Ja, när Karlskrona SS anordnade SM i simning 1949 noterades redan första dagen svenskt rekord på 100 meter rygg för damer av Ingegerd Fredin, IFK Stockholm på tiden 1,19,2. Detta trots att det blåste 20-25 sekundmeter och bara var 17 grader i vattnet. Stadion hade omgärdats av två pråmar som vågbrytare mot långsidan. Det finns många fina färgbilder som skänkts till Blekinge Museum från detta SM som lär ha lockat 3000 åskådare varje dag under tre dagar.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>