Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Var ska “Jarramas” ligga?

HMS Jarramas” byggdes vid örlogsvarvet i Karlskrona och sjösattes den 1 februari år 1900. Det är en av världens minsta tremastiga fullriggare och namnet kommer av turkiskans “Yaramaz” (“den busiga”). Jarramas fungerade som skeppsgosse- och skolfartyg under åren 1900 t o m 1948 innan det utrangerades p g a sin ålder.

År 1950 köpte Karlskrona Stad fartyget för 25 000 kronor och hon placerades vid Borgmästarekajen, där det sedan under många år var bl a café och musikunderhållning ombord. År 1997 skänkte Karlskrona kommun fartyget till Marinmuseum och Jarramas flyttades till Stumholmen.

Om Jarramas gör sig bäst på nuvarande plats vid Marinmuseum, eller som här 1961, vid Borgmästarekajen får var och en själv bedöma. För min del lutar jag nog mest åt den gamla platsen, framförallt nu när det nya Pottholmsprojektet med nybyggnationer har påbörjats. Fast nu äger inte Karlskrona kommun längre  Jarramas utan det är Marinmuseum som bestämmer.

För övrigt en underbar bild nedan med Ljungskär till vänster och nybyggnationen med “höghusen” på norra Långö som skymtar i bakgrunden till höger!

Var ska "Jarramas" ligga?

2 comments to Var ska “Jarramas” ligga?

 • Tjalle

  Väldigt snygg bild !
  Den “norpar” jag !
  Från Jarramas “rätta” läge !

  Kan för övrigt nämna att min morbror var skeppsgosse på Jarramas på 30-talet. Tror jag det var ?
  Och att jag som springgrabb levererade varor till cafeet här på 60-talet.
  Minns att det var rätt så krångligt att få ner varorna i “pentryt”.

 • Karlskronabloggen

  Det går bra att “norpa” bilden Tjalle! Den är en beskuren del från ett gammalt vykort jag har i samlingen! Mina barns morfar har också varit skeppsgosse från slutet av 1930-talet och han berättade en hel del om livet ombord på den tiden. Ja, jag kan tänka mig att det var trångt att komma ned till “pentryt” vid varuleveranserna!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>