Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

OS i Stockholm 1912

Dagens gamla vykort kommer inte från Karlskrona, utan från Olympiska Spelen i Stockholm 1912. Vykortet visar nationsflaggorna för alla länder som deltog i spelen och den gången var det “bara” 26 deltagande länder. I London 2012, exakt hundra år senare, deltog 205 nationer i tävlingarna.så det skulle onekligen varit svårt att göra ett Londonvykort liknande detta underbara flaggkort från 1912!

OS i Stockholm 1912

 

2 comments to OS i Stockholm 1912

 • Cajsa

  Hejsan! Vet ni vart det vykortet kommer ifrån ursprungligen?
  På wikipedia står det att Egypten och Island också deltog, men de är ju inte med här.
  Någon som vet hur det verkligen låg till?
  Tack!
  Cajsa

  • Karlskronabloggen

   Hej Cajsa!

   Vykortet är utgivet av svenskt förlag i Sverige i samband med OS 1912. Att Islands och Egyptens flaggor inte är med beror på att dessa länder inte var självständiga nationer 1912. Island fick självstyre tidigare, men först 1918 blev Island ett självständigt land (dock i union med Danmark). Egypten var ett brittiskt protektorat som blev helt självständigt först 1922 så idrottsmän från Island och Egypten tävlade under andra flaggor 1912.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>