Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

“Pekinganka” i Karlskrona

Som nästan enda land i världen kallas Kinas huvudstad för “Peking” i Sverige och inte det korrekta namnet Beijing. Därför heter Beijing Duck följaktligen “Pekinganka” i Sverige, men igår var det dags att testa Karlskronatillverkad Beijing Duck och den smakade faktiskt precis lika bra som på restaurang i Beijing.

"Pekinganka" i Karlskrona

4 comments to “Pekinganka” i Karlskrona

 • Mikael Waernlund

  Faktum är att i USA heter det också Peking Duck, även om staden kallas för Beijing. Antar att det kommer från att de flesta restaurangerna här har kantonesiskt ursprung. Och gott är det här också.

 • Karlskronabloggen

  Ja, så är det nog Mikael! Även här i Sverige serverar nästan alla “Kinarestauranger” bara mat från det kantonesiska köket i sydöstra Kina. Själv föredrar jag mest den kryddstarka maten från Sichuan, t ex Gong Bao Ji Ding, vars motsvarighet väl kallas “Kung Pao Chicken” i USA. Har själv gjort den några gånger i Karlskrona med hyfsat resultat. Även min favoritmat från Beijing i form av “Beijing Noodles” (Beijing Zha Jiang Mian) fungerar bra att göra här, men är sällan förekommande på restauranger där det bara är kantonesisk mat som gäller åtminstone i mindre svenska städer.

 • Fd K-a-bo

  Intressant.
  Jag besökte i tjänsten ett företag i UK på 80-talet, det hade kinesiska ägare och vi blev av dem bjudna på en bättre “kinarestaurang” i Newcastle. (eller var det Manchester?).
  De förklarade för oss (mig och en kv arb kamrat) att detta var inte vad vi var vana vid, det kantonesiska köket utan från Sichuan och det var helt annorlunda.
  Och det var det, mycket kryddor och helt annorlunda än den “hemkörda kinamaten”
  Allt färdigtgjort för pinnätande.
  Vi var fö de enda vita i lokalen och vi fick beröm för att vi kunde äta med pinnar, vi hade avböjt kniv/gaffel!
  Konstigt, ofta är det man efter många år mest minns från sina resor, maten???? Särskilt som likt i detta fall den var mycket välsmakande..

 • Karlskronabloggen

  Precis, “Sichuanköket” är det absolut bästa enligt min mening av de åtminstone åtta olika “kinesiska kök” som finns. Dock lite märkligt att det kantonesiska fått sådan enorm spridning i västvärlden.

  Min bästa “kinamat” åt jag dock tillsammans med ett gäng vänner på en restaurang i Inre Mongoliet med bl a mongolisk “hot-pot”. Det var diverse olika kött som vi både kokade och stekte runt det stora runda bordet och åt och drack tillsammans med diverse tillbehör. Helt otroligt gott och det finns mongolisk mat även i Beijing, men då brukar det mest vara bara att doppa de lövtunna köttskivorna i den kokande grytan en kort stund och sedan doppa i olika såser. Här var det många olika varianter och var och en kunde tillaga köttet precis som de ville.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>