Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Minns ni mjölkflaskorna?

Alla äldre “kaulskroniter” minns nog 1960-talet och tidigare då man köpte mjölk i dessa bruna flaskor av glas. De var plomberade med en tunn aluminiumkork som man rev av och sedan kunde man återförsluta flaskan med en plastkork om den inte var tömd på hela innehållet. På den tiden fanns det speciella små mjölkaffärer precis överallt i hela Karlskrona med leverans från “Karlskrona-Traktens Mejeriförening”.

En som många minns är säkert Ida Ohlsson och hennes “Bröd & Mjölk”Alamedan 11 som denna lilla kortväxta gamla dam ensam drev åren 1940-1972. Där har många skolungdomar från Rosenfeldtsskolan och Kommunala Flickskolan på samma gata köpt Z-Bageriets frallor eller godis på raster eller lunch. Jag bodde själv på andra sidan gatan och minns affären mest för allt “ettöresgodis” som Ida sålde.

Minns ni mjölkflaskorna och Idas affär?

4 comments to Minns ni mjölkflaskorna?

 • Christian Andersson

  Glasflaskorna för grade och mjölk var ofärgat glas till en början. När det blev tal om att mejeriet ville byta till färgat blev det väldeliga diskussioner för och emot. Kapsylerna hade olika färger. Vanlig mjälk hade ofärgad kapsel, vispgrädde röd och så vidare. Färgerna går igen på våra nuvarande mjölkpaket.

  Om inte minnet sviker mig så sålde tanten på Alamedan även öl. Vanliga och ovanliga. Den ovanliga sorten var mellanöl.

 • Conny

  Som knatte med mormor och morfar boende på Ekeberg så var det spännande att smyga in på mejeriets gård. Där kunde man nämligen hitta de utstansade remsorna som blev kvar efteer flasklocken. De slängdes i en avfallshög som låg mot tvätteriet.
  På den tiden bodde vi på Alamedan 17, (omodernt och med zinkvask i köket), så visst har jag handlat hos Ida, till och med med mjölkhink.
  Öl kommer jag inte ihåg men jag (vi) flyttade 1961.

  Bor numera i Borås (räknar med att flytta “hem” så småningom dock). Här har man nu i några affärer, även den största, börjat med att sälja lösmjölk på flaska, som man fyller själv. Riktigt god mjölk direkt från bonden, nästan så att grädden flyter ovanpå 🙂

 • Tjalle

  “Glasflaskorna för grädde och mjölk var ofärgat glas till en början.”

  Jo så var det !
  Man införde det brunfärgade glaset för att mjölken så skulle bli okänsligare för ljusinstrålningen.
  Jag tyckte de färgade flaskorna var tuffare än de mesiga vita !

 • Karlskronabloggen

  Trevligt att så många har minnen från affären och den underbara “tant Ida” som kommenterat både här och framförallt i tråden på “Karlskrona Nu och Då” på Facebook! Den tidens frallor från Z-Bageriet var verkligen en helt annan smakupplevelse än de som bakas idag.

  https://www.facebook.com/karlskronabloggen/photos/a.1384976341823980.1073741826.1384954085159539/1538556813132598/?type=3&theater

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>