Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Nu är SD största parti!

Sverigedemokraterna är nu största parti i Sverige

Metro råkade idag på eftermiddagen av misstag(?) gå ut med en blänkare om en artikel som kommer att publiceras under morgondagen att Sverigedemokraterna nu är Sveriges största parti enligt deras och YouGovs augustimätning. Artikeln är nu borttagen eftersom den publicerats för tidigt eller var det månne ett reklamknep för att locka fler läsare till Metro?

Det har gått 41 dagar sedan senaste opinionsmätningen presenterades och det har varit många spekulationer i sociala medier kring “mörkläggning” trots att juli är en månad med få opinionsmätningar, men några ytterligare borde publicerats sedan Sentios mätning där Sverigedemokraterna blåst förbi Moderaterna och låg en knapp procent bakom Socialdemokraterna.

För min del är jag inte det minsta förvånad efter Sverigedemokraternas enorma insatser i olika sammanhang under Almedalsveckan följt av den extremt lyckade “tiggerikampanjen” i Stockholms tunnelbana och alla våldsamma händelser som inträffat under sommaren där både regering och “opposition” varit knäpptysta.

Jag har faktiskt varit med i YouGov-panelen i sex år och förra veckan var det massor av frågor kring svensk inrikespolitik så det ska bli intressant att se om Sverigedemokraterna nu verkligen är största parti i Sverige för första gången i en opinionsmätning när den publicera officiellt, men ska också bli intressant att ta del av svar på alla detaljerade frågor kring partiledare, decemberjuntan, tiggeriet o s v.

Fria Tider har uppgifter på att Sverigedemokraterna har 25,2 procent, Socialdemokraterna 23,4 procent och Moderaterna 21,0 procent.

Relaterat:
Avpixlat: “SD Sveriges största parti i senate YouGov-mätningen”
Fria Tider: “SD största parti: Får 25,2 procent”

UPPDATERAT: Så här ser Metros förstasida ut i morgon

Metro/YouGov: Nu är Sverigedemokraterna största partiet

4 comments to Nu är SD största parti!

 • Nu ligger Helin och Mattson (och kanske Heidi Avellan?) och tuggar på naglarna betr hur de ska kommentera detta.

 • Karlskronabloggen

  Många intressanta kommentarer och kritik mot mätmetoden YouGov använder, men ihåg att före valet 2014 hade YouGov 10,9 % i sin septembermätning, men SD fick 12,9 % i valet samma månad. Då underskattades SD rätt kraftigt av YouGov, som nu kritiseras i nästan alla gammelmedier för att överskatta SD.

 • Hur länge kan man lura ett helt folk??
  I statsTV i morse satt en “expert” och ondgjorde sig över resultatet från YouGov.
  Den riktiga anledningen till detta kan vi nog bara spekulera om.
  Det, YouGov, är nämligen något så uselt som en självrekryterande panel och sådana tar i inte de seriösa instituten i ens med handskar och tång, framförde han, ungefär iaf.
  Sentio lär komma med sin undersökning i em och de hade den bästa prognosen inför valet 2014!
  Både Sentio och YouGov är självrekryterade paneler..

  Resonemanget är lite som furiren och kartan: “Soldater! Om terrängen och kartan inte överenstämmer är det kartan som gäller! Förstått?”

  På text-TV finns, för första gången, en lång utläggning om varför man (inte) presenterar vissa undersökningsresultat. “De motsvarar inte kraven på tillförlitlighet”, påstås det.
  Varför man gjort det förut, kan vi bara gissa oss till…
  Svenska media är sorgligt usla!

  PS Kanske dyker upp i staun i helgen trol lö, röd mc.

 • Karlskronabloggen

  Bra sammanfattning! Jag litar betydligt mer på “anonyma” webbundersökningar än på telefonundersökningar från t ex SIFO som ringer upp hemtelefoner eller mobiltelefoner och där många uppringda tyvärr fortfarande inte vågar svara att de sympatiserar med Sverigedemokraterna!

  OK, ska hålla ögonen öppna om jag ser en “röd mc” i helgen 😉

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>