Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Karlskrona 335 år idag

Idag är det “Privilegiedagen” och 335 år sedan Karlskrona fick sina stadsprivilegier av Karl XI år 1680. Många läsare minns säkert 300-årsjubiléet 1980 då det var många aktiviteter  hela året, bl a fick alla barn som föddes ett silversmycke i gåva och för de som föddes just den dagen 10 augusti 1980 var smycket i guld.

Dagens gamla bild är inte från 1980 utan 1930 då Karlskrona firade 250 år! Det var dock inte just den 10 augusti utan firandet började redan den 18 juni då arvprinsen och hertigen av Västerbotten Gustav Adolf (nuvarande kungens pappa som omkom i en flygolycka 1946) anlände med tåg till Karlskrona och sedan hade ett späckat program med bl a invigningen av Karlskronautställningen 1930. Här ett av de åtminstone 13 officiella vykorten från tillfället där “kaulskroniter” står i led och väntar på kungligheten just innan invigningen. Jag har flera privattagna unika bilder från invigningen, men framförallt från utställningen som kommer vid senare tillfälle.

I övrigt denna dag var det gudstjänst i Amiralitetskyrkan, stor fest på Stortorget med uppslutning av karlskronabor och militärer samt en högtidlig avtäckning av Wachtmeisterstatyn vid Kungsbron.

Invigning av Karlskronautställningen 1930

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>