Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Nytt ord i SVT: “Kebabtekniker”

Programledaren Fredrik Ahl SVT Sörmland spexar till det ordentligt när han “värmer upp” inför nästa nyhetssändning, det han dock inte vet är att sändningen går ut i digitalnätet och spelas in av en tittare! Fredrik Ahl sjunger opera, härmar dialekter, plockar ur vaxproppar och säger bl a att “ingen vill bo i Eskilstuna”.

Sändningen ska innehålla ett starkt vinklat inslag om flyktingströmmen från Syrien som han raljerar kring:

“Många högutbildade flyr och har höjt utbildningsnivån i hela Sörmland” och avlutar med att räcka ut tungan.

“Människor som flyr till Sverige har aldrig varit så välutbildade som nu enligt en granskning som Sveriges Television gjort. De som kommer är ofta färdigutbildade ingenjörer, läkare eller kebabtekniker.”

Förmodligen hade Fredrik Ahl innan sändningen läst Fria Tiders artikel där de kollat upp detta med “hög utbildning” och hur många syriska civilingenjörer som validerades av Universitets- och högskolerådet (UHR) under 2014 och fick svaret “Två personer” av avdelningschefen Lars Petersson.

Relaterat:
Fria Tider: “SVT jublar över två civilingenjörer från Syrien”
Nyheter Idag: “SVT-programledare skulle presentera vinklad flyktingnyhet – Tog värdegrundstimeout: “Kebabtekniker””
Expressen: “Här spårar SVT:s sändning ur helt”
Fria Tider: “Efter Fria Tiders avslöjande: Här raljerar SVT-ankaret om högutbildade syrier”

3 comments to Nytt ord i SVT: “Kebabtekniker”

 • Tjalle

  “Civilingenjörer från Syrien” ?

  Jag tror att många är tillkomna pga svenska journalister och övrigas otillräckliga engelskakunskaper.

  På engelska är nämligen “Civil Works” det samma som “Byggnadsarbeten”.
  Och följdaktligen är en “Civil Engineer” en “Byggnadsingenjör” och behöver inte alltid ha något med den svenska beteckningen “Civilingenjör” att göra.

  Så ibland är det inte civilingenjörer som kör taxi. Ibland är det inte ens ingenjörer. Även om det låter bra.

 • Tycker att “Kebabtekniker” är en synnerligen kreativ ordskapelse.
  Innehåller en hel del ironi över svenska sättet att ge enkla jobb en extra guldstjärna.
  Minns Städare = “hygientekniker” (alt “lokalvårdare”).
  Vidare kan man ha en del funderingar över vad dessa nyhetsuppläsare egentligen anser, inom sig, över att tvingas läsa upp nyheter och halvsann infornmation som de VET är bara halva sanningar, om ens det.
  Läs vad landshövdingen i Kalmar påstår, och läs gärna på om hur man på SvT kreativt man behandlat sanningen om det pågående “kompetensregnet”..

 • Karlskronabloggen

  Ja, det är många som har reagerat på dessa totalt felaktiga uppgifter och rena lögner om dessa “högutbildade” som kommer från Syrien. Med statistik kan man ju bevisa allting och med det sätt som statistiken redovisas är ju t o m en svensk som t ex gått gymnasium två år och därefter en utbildning till svetsare på ett år “högutbildad”. Per Gudmundson på Svenska Dagbladet är t ex mycket hård i sin kritik av Ylva Johansson (S) på Twitter med “Nu får ni ge er…” och hennes svammel om att 37 procent av de som kommer från Syrien har en avslutad högskoleexamen.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>