Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Nya gatunamn i Karlskrona

Uppgifter börjar nu släppas angående kommande förslag från “Språkkommittén om Motverkande av Kränkande eller Diskriminerande Orts- och Gatunamn i Sverige“.

Kommittén har tidigare under annat namn arbetat i flera år med tunga och viktiga uppgifter som att byta namn på bakverk och glassar, ge Pippi Långstrumps pappa ett nytt yrke, ge utländska tiggare en ny benämning och senast den oerhört krävande uppgiften att byta namn på vissa fågelarter vars namn ansågs kränkande.

När det gäller gatunamn i Karlskronas kommer HerrgårdsvägenHästö  att föreslås byta namn till Hengårdsvägen för att göra namnet könsneutralt. Det finns tolv övriga gatunamn som är listade för troligt namnbyte, t ex LagmansgatanLångö som föreslås byta till Laghensgatan. Flera gator på Trossö föreslås också för byte, bl a Rådmansgatan som blir Rådtransgatan.

De namn man inte är överens om är Chapmansgatan-Chapmansplan (Chaptransgatan-Chaphensplan) och Mandolingatan (Hendolingatan). Delar av kommittén menar att de två första kommer av egennamnet Chapman och att det sistnämnda mandolin syftar på ett instrument. Kommitténs ordförande Eva-Gösta Johansson (MP) menar dock att hen aldrig kommer att ge sig i denna fråga och hen “hyser stora förhoppningar att få med sig tillräckligt många ledamöter” för ett namnbyte även för dessa namn. Kommittén arbetar under hård tidspress, men har som målsättning att hinna lägga fram sina slutliga förslag innan 2016 års utgång.

Herrgårdsvägen föreslås byta namn till Hengårdsvägen

“Det bodde även duktiga kvinnor på Hästö herrgård i gamla tider” är motiveringen till det föreslagna namnbytet

5 comments to Nya gatunamn i Karlskrona

 • Matts

  Vilket annat land än Sverige har en dylik språkkommité? Detta är både löjligt och skrämmande. Skrämmande eftersom dom försöker ändra vår kultur och vår historia. Hoppas att allt sånt här fjanteri avlägsnas 2018, då SD får 51%

 • Lars Ottosson

  Jag blir inte det minsta förvånad att det sitter idioter och beslutar om så löjliga ändringar. Det är du och jag som betalar idioterna med skatten genom att rösta på partier som tycker det är bra.

 • Fd K-a-bo

  Är det inte drygt en månad innan 1:a april???

 • Karlskronabloggen

  Jo, det är bara den 22 februari idag 😉

 • Allan Ladd

  Förstår att det är ett skämt men det värsta är att det skulle kunna vara sant. Jag gick på det fram till jag läste miljöpartistens namn.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>