Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Per Gudmundson i SvD: “En svensk tiger”

I kölvattnet efter den islamistiska terrorattacken i Paris har svenska medier mest ägnat sig åt att pliktskyldigast fördöma de fruktansvärda morden, men i övrigt mest upprepa mantrat att “detta har inget med islam att göra” i alla nyhetssändningar och gärna flera gånger i samma sändning. Den enda vettiga ledare jag har läst om händelsen är (som vanligt) Per GudmundsonSvenska Dagbladet och han är en av få svenska journalister som överhuvudtaget är insatt i ideologin islam. Hade han skrivit för någon tidning som exempelvis Expressen hade han, liksom Marcus Birro, fått sparken för länge sedan för sina ofta mycket politiskt inkorrekta ledare.

Igår skrev Per nedanstående mycket intressanta ledare som han kallar “En svensk tiger” och jag kan verkligen rekommendera läsning. Per berättar kortfattat hela historiken kring karikatyrkrisen med Jyllands-Posten, Lars Vilks, när Laila Freivalds (S) stängde Sverigedemokraternas hemsida, skillnaden mellan danska och svenska regeringens reaktioner, Nerikes Allehandas publicering av karikatyrerna o s v. Per erkänner också i ledaren att även han ibland är feg: “Jag själv, som skriver om islamisk terrorism ofta, undviker nogsamt att publicera något som fundamentalisterna håller för heligt. Fegt, ja, men så är det.” Pers avslutning på ledaren lyder:

“För att vara en påstådd moralisk stormakt agerar Sverige ofta undfallande gentemot förtrycket. Det finns goda säkerhetsskäl för denna pragmatism. Men den låter sig svårligen kombineras med påståendet att vi alla är Charlie Hebdo.”

Per Gudmundson på ledarsidan i Svenska Dagbladet: “En svensk tiger”

Relaterat:
Per Gudmundsons privata blogg som rätt och slätt heter “gudmundson” och för tillfället till största delen handlar om de “svenska” jihadkrigare som stupat i krigen i Irak och Syrien

6 comments to Per Gudmundson i SvD: “En svensk tiger”

 • Tjalle

  Det hela får mig att tänka på Svensk Värdegrunds viktigaste paragraf.
  Den om “Allas lika värde”.

  I förrgår var det ett attentat i Jemen med 30 döda.
  Aftonbladet hade en liten notis på nio rader.

  I går var ett attentat i Nigeria med “över hundra döda”.
  Aftonbladet hade en lite större notis där man passade på att döpa om Boko Haram till en “vanlig terrorgrupp”.

  Och så hade vi attentatet i Paris.
  Aftonbladet körde här ELVA olika artiklar på förstasidan, alla i helsidesformat. Det är analyser och kommentarer och intervjuer och tom chefredaktören bidrar med ett inlägg.

  Varför får jag känslan att trots “allas lika värde” så är en del ändå mer värda än andra ?
  Att “allas lika värde” bara är en tom floskel som man kan hävda när man vill känna sig ädel

 • Fd K-a-bo

  Som Tjalle så korrekt påpekar “allas lika värde” används bara när det passar eliten.
  IS halshögg för en tid sedan 200 människor, detta enbart för att de var kristna..
  Knappt en rad i tidningarna..

 • Lars Ottosson

  Följer dubbeldramat i Paris i svensk tv och hur kan reportern vara så okunnig att han inte förstår kopplingen mellan attentatat mot tidningen och mot den judiska butiken. Tur att tittare fick förklaringen av de två experterna.

 • Karlskronabloggen

  Håller med helt, alla massmord på kristna i Mellanöstern och Afrika blir på sin höjd en liten notis i svenska gammelmedier. Ungefär som all skadegörelse mot kyrkor, nedbrända skolor, stenkastning mot polis, ambulans och brandkår och liknande ofog i Sverige som knappt ens noteras längre. Det är tydligen en normal del av den nya verkligheten enligt gammelmedier och sjuklöverpolitiker som alla måste lära sig att leva med.

  När det gäller det Lars kommenterar var väl just judarnas, av verkligheten påtvingade (precis som i Malmö), emigration från Frankrike nummer tre på Simon Wiesenthal Centers lista över mest antisemitiska företeelser under 2014 om jag minns rätt? I “Sverige” skrevs det dock bara om Israelvännen Björn Söders (SD) totalt missuppfattade uttalande om judar som hamnade längre ned på listan.

 • Per

  Det är väl ganska unikt att ett demokratiskt land har en talman som listats som anti-semit.

 • Fd K-a-bo

  ->Per
  Det är rätt få i utlandet som läser/förstår svenska inkl dess språkliga finesser. Faktiskt allt färre svenskar också.
  Man lär sannolikt ha fått sin information skriven på taskig engelska tillhandahållna från Söders fiender i rent politiskt anti-Söder-syfte.
  För vissa är allt som kan skada sd sant, var sig det är det, eller inte.
  Ännu färre begriper var som pågår i svensk politik (och media).
  Inte ens vi själva…

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>