Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Enighet med “Starke Oskar”

Den första gamla bilden i Karlskronabloggen år 2015 blir på tyngdlyftarna i klubben Enighet i Karlskrona år 1901. Det är inte helt ovanligt med liknande gamla bilder från olika föreningar i staden och de samlades oftast i någon lokal fotografs ateljé för att bli förevigade. Oftast är det bilder helt utan namn och nästan alla är idag helt okända, men ett undantag finns faktiskt på denna bild! Trea från vänster av de sex herrarna som sitter är Oskar Pettersson, som senare kom att uppnå både nationell och internationell berömmelse inom tyngdlyftningen.

Oskar föddes 1877 och började idrotta på allvar 1894 med atletik och akrobatik. Han fick ibland hoppa in på kringresande cirkusar genom att lyfta tyngder. Att Oskar var stark framgår bl a av en artikel i Blekinge Läns Tidning 1923 där den tyske atleten Lenz Winghart bl a berättar att han utmanat lokala föreningars kraftkarlar i 23 länder “att trycka hans stora kulstång”, men den enda som lyckats var just Oskar från Karlskrona. I en senare intervju berättar “Starke Oskar” om sina bästa resultat: “- 114 kilo tryck i mellanvikt som jag gjorde 1919. Det överträffade gällande världsrekord. Pressning av 70 kilos kulstång 15 gånger i givaktställning samma år tycker jag också själv är ett särskilt bra resultat.” År 1919 gick även SM-tävlingarna i Karlskrona och trots att Oskar, nu över 40 år gammal, var mellanviktare ställde han upp i tungvikt som han vann i överlägsen stil.

Oskar berättar vidare: “- Nog skulle jag t ex kanske haft en chans även till en olympisk resa. 1906 reste t. ex. till Athén två svenskar, som placerade sig fint med att göra 105 kilo med frivändning. Samma tid klarade jag ledigt 120 kilo.” Oskar behöll livslång kontakt med sin tyngdlyftning, både som ledare och tränare, och var själv fortfarande en av de starkaste kraftkarlar som funnits i Karlskrona långt upp i 70-årsåldern.

Enighet med "Starke Oskar"

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>