Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Som väntat – inget nyval

Igår morse kom beskedet (som åtminstone jag väntat på) att det inte blir något nyval den 22 mars nästa år. Desperationen är enorm hos sjuklöverpartierna och det enda parti som skulle tjänat på ett nyval är naturligtvis Sverigedemokraterna. På lång sikt tror jag dock att att Sverigedemokraterna gynnas ännu mer av denna lekstuga som statsminister Stefan Löfvén sysslat med under december månad. Att sedan Alliansen spelar med och lägger sig platt för regeringen gör garanterat att många väljare kommer att överge även allianspartierna, speciellt Moderaterna om man ska tro en del av vad som händer i sociala medier. Att Sverigedemokraterna lämnar in en misstroendeförklaring mot Stefan Löfvén är rätt naturligt, om än bara en markering som givetvis inte kommer att leda någonstans med tanke på gårdagens absurda “Decemberöverenskommelse” eller “Decemberjuntan” som någon mycket träffande kallade den på Facebook. Överenskommelsen visar med önskvärd tydlighet att Sverige inte längre är en demokrati utan sedan länge en demokratur, vilket författaren Vilhelm Moberg redan upptäckte för 50 år sedan då han skrev sin berömda förklaring på vad demokratur innebär:

I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.” — citat från Vilhelm Moberg (1965)

Något jag reagerade på under gårdagens intervjuer med Alliansens partiledare var att två av dessa, Anna Kinberg-Batra (M) och Annie Lööf (C) båda uttalade sig om “nästa val, när det nu blir…” så vi får väl se om det blir 2018 eller tidigare. Alliansen har ju fortfarande, tillsammans med Sverigedemokraterna, möjligheten av rösta igenom en misstroendeförklaring mot nuvarande regering, även om det inte kommer att ske nu.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>