Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Karlskronas Lucia 1941-1979

Idag är det Luciadagen och tidigare gavs varje år ut vykort på dels Karlskronas Lucia och dels lucian med tärnor. I Karlskrona började traditionen med att utse stadens lucia 1939, men om det finns några vykort från de två första åren vet jag inte. Här kommer i alla fall samtliga lucior mellan åren 1941 och 1979 och jag tror sådana vykort gavs ut av arrangören Blekinge Läns Tidning till för cirka tio år sedan.

Karlskronas Lucior 1941-1979

Översta raden 1941-1949, andra raden 1950-1959, tredje raden 1960-1969 och understa raden 1970-1979.

6 comments to Karlskronas Lucia 1941-1979

 • Hej. 1944 var min mamma Ingrid Hultgren Lucia. Hon är född på Hasslö född 1925 och var adopterad av familjen Hultgren. När jag släktforskade hittade jag allt detta. Har genom rykten fått reda på att hon var lucia i Karlskrona och när jag googlade hittade jag henne. Jag ser det eftersom vi är väldigt lika.
  Finns det något mer dokumenterat från Tidningen eller så, så tar jag gärna emot det.
  hälsn Kristina

 • Karlskronabloggen

  Hej Kristina!

  Har tyvärr ingen dokumentation över de olika luciorna utan där får man nog gå till BLT:s arkiv och bläddra igenom början av december från alla årgångar. Skulle vara bra att få alla namn på luciorna! Ursprunget till korten är en “samling” jag köpte på en loppmarknad för många år sedan. Ägaren har noterat namn på skrivsidan på många av korten, men dessa har inte alltid varit helt rätt. Några andra vykortssamlare har bidragit med namn, men huruvida alla stämmer vet jag inte. Kanske dags att göra ett besök hos BLT vid tillfälle!

  När det gäller lucian 1944 finns ingen notering på mitt kort, men i den Excelfil som sammanställts av en annan samlare finns noteringen:

  1944 Maj-Britt Håkansson (Margaretha?)

  Fast det behöver som sagt inte stämma och är det din mamma Ingrid Hultgren på bilden så stämmer noteringen helt klart inte.

 • Lina Durell

  För att bidra med namn på luciorna kan jag avslöja att 1952 var det min mormor Karin Nielsen (då Pettersson) som var lucia. Dvs tredje från vänster på andra raden 🙂

  • Karlskronabloggen

   Tack Lina, hade den informationen tidigare i sammanställningen plus en notering om att din mormor var från Lyckeby och tydligen också blev “Sveriges Lucia” samma år?

 • Christian Andersson

  Hejsan

  Karlskronas första lucia var Sonja Sigrid Petersson gift Wennström. Hon är född 1924-11-30 i Karlskrona. 1994 bosatt i Stockholm.

 • Karlskronabloggen

  Det stämmer Christian och det var ett fint reportage om Sonja i BLT förra året! Tyvärr ligger den säkert bakom betalvägg, men länken är:

  https://www.blt.se/karlskrona/karlskronas-forsta-lucia-om-firandet-for-80-ar-sedan

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>