Arkiv

Bokbörsen

Vädret Karlskrona


Nedan senaste nyheter från både gamla och nya medier. Läs nyheterna och bilda dig sedan en egen uppfattning om vilka nyheter som är viktigast och bäst beskriver verkligheten

Clas Ohlson

Ur svenska hjärtans djup…

Idag är det exakt 109 år sedan unionsupplösningen mellan Sverige och Norge. För på dagen ett år sedan visade jag ett vykort från Karlskrona med bild tagen vid tillfället, då det sköts salut från Kungshall när “den rena svenska fanan” hissades. För att det inte ska bli en repris kommer här ett vykort från åren innan unionsupplösningen den 1 november 1905. Det är unionsflaggan med kung Oscar II infälld i dekorerad medaljong och noter och text till “Svenska Folksången” eller “Kungssången” som den kallas idag och börjar  “Ur svenska hjärtans djup en gång“. Vykortet ingår i en serie på åtminstone tio vykort med exakt samma motiv förutom att Oscar II i medaljongen är utbytt mot nio andra kungligheter på de övriga korten.

Ur svenska hjärtans djup en gång...

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>